Avatar je sprva v kinematografe privabil več gledalcev kot Titanik, potem pa je presegel še njegov dobiček in se tako zavihtel na prvo mesto najbolj dobičkonosnih filmov. Foto:
Avatar je sprva v kinematografe privabil več gledalcev kot Titanik, potem pa je presegel še njegov dobiček in se tako zavihtel na prvo mesto najbolj dobičkonosnih filmov. Foto:
James Cameron, Avatar
James Cameron je z Avatarjem presegel samega sebe. Foto: EPA
Avatar
Avatarja si je mogoče ogledati v 2D- in 3D-tehniki. Barve v 3D-tehniki so nekoliko (pre)temne, oko pa potrebuje nekaj časa, da se navadi podnapisov, ki ne ležijo vedno klasično na dnu platna.

V 'filmskem boju' med epsko romanco iz leta 1997 in prav tako epsko zgodbo, ki pa ji je režiser obeh James Cameron namenil 3D-oplemenitev in tako (po vsej verjetnosti) privabil največ gledalcev doslej, kar pomeni tudi največ zaslužka. V blagajne je Avatar do zdaj prinesel 1.859 milijarde dolarjev, medtem ko je Titanik prislužil 1.843 milijarde dolarjev.

MMC-jevo recenzijo filma Avatar preberite tukaj.

Dražje vstopnice
Mnogi so predvidevali, da Avatarju, ki si je prislužil tudi naslov najdražjega filma vseh časov (na drugem mestu prav tako sledi Titanik), ne bo uspelo potopiti Titanika; a je že obisk prejšnjega tedna napovedal, da bo Cameron potolkel lasten rekord. Avatar je, še preden si je nadel ime najbolj dobičkonosnega filma vseh časov, dosegel največji kinematografski obisk v zgodovini filma v svetu in Titanik potisnil na drugo mesto.

Vendar pa v prid Avatarjevemu dobičku govori tudi to, da je za vstopnico, za ogled tridimenzionalne različice filma, treba odšteti več denarja kot za običajen dvodimenzionalni film; v Združenih državah Amerike to pomeni kar 80 odstotkov dobička, medtem ko v preostalem svetu to pomeni 65 odstotkov.

Nov jezik
Avatar je bil v obdelavi več kot pet let, proračun filma pa je znašal najmanj 300 milijonov dolarjev, kar je deloma posledica posebnih učinkov, s katerimi so ustvarili domišljijski svet Pandore, deloma pa tudi posledica tega, da so si ustvarjalci filma izmislili popolnoma nov jezik Na'avijcev.

Tudi v Sloveniji podira rekorde
V slovenskih kinematografih si je do konca preteklega konca tedna Avatar ogledalo že 181.757 gledalcev, s čimer se film uvršča na peto mesto lestvice najbolj gledanih filmov v Sloveniji od osamosvojitve naprej. Med drugim je Avatar prehitel tudi uspešnici, kot sta Harry Potter in kamen modrosti in Jurski park.

Med najbolj dobičkonosne filme (mednarodna lestvica, ki se razlikuje od ZDA lestvice, je povzeta po IMDB-ju) pa vsekakor sodi tudi čarovniška saga Harryja Potterja, ki zavzema kar štiri mesta med deseterico, sledijo pa Pirati s Karibov. Med deseterico sicer ni najti filma, ki bi segel v prejšnje desetletje oziroma tisočletje; na 14. mestu je Jurski park iz leta 1993, medtem ko je legendarni V vrtnicu na lestvici zelo nizko (158. mesto), čeprav naj bi prav ta film prodal največ vstopnic in velja za prototip hollywoodskega blockbusterja.

Spodaj pa si lahko ogledate prizore desetih najbolj dobičkonosnih filmov po vrstnem redu.

1. Avatar

2. Titanik
3. Gospodar prstanov: Kraljeva vrnitev
4. Ledena doba: Zora dinozavrov
5. Harry Potter in kamen modrosti
6. Pirati s Karibov: Na robu sveta
7. Harry Potter in Feniksov red
8. Pirati s Karibov: Mrtvečeva skrinja
9. Harry Potter in Princ mešane krvi
10. Harry Potter in dvorana skrivnosti