Basil Rathbone je iz igranja vloge Sherlocka Holmesa med letoma 1939 in 1946 naredil celo kariero. Foto:
Basil Rathbone je iz igranja vloge Sherlocka Holmesa med letoma 1939 in 1946 naredil celo kariero. Foto:
Billy Wilder: Zasebno življenje Sherlocka Holmesa
Lik Sherlocka Holmesa je pritegnil tudi znamenitega režiserja komedij Billyja Wilderja.

Da pa ga ne bi obtoževali predelovanja že postane teme, ki je bila v filmu prvič predstavljena že davnega leta 1905, je režiser in Madonnin mož napovedal, da bo njegov Sherlock Holmes veliko bolj drzen in napet, kot so bili predhodniki. Posebej želi izkoristiti to, da je pisatelj Arthur Conan Doyle detektiva, džentelmena in odvisnika od morfija opisal tudi kot odličnega boksarja in mečevalca. Film naj bi torej kar 'pokal' od akcije. Pa to ne pomeni, da bodo Ritchiejevi scenaristi in Ritchie sam temeljito predelovali Doylove detektivske zgodbe. Scenarij bodo namreč napisali po novem stripu o Sherlocku Holmesu avtorja Lionela Wigrama, ki naj bi na ameriškem trgu prvič izšel letos. Premiera filma pa je predvidena za leto 2010.

Več kot 150 filmskih in televizijskih Holmesov
Kako zelo privlačen lik je leta 1887 predstavil Arthur Conan Doyle, ki je s prigodami Sherlocka Holmesa napolnil devet knjig, nam pove že podatek, da se je sloviti suhljati detektiv pojavil v več kot 150 filmskih ali televizijskih produkcijah. Seveda je podatek, zapisan na spletni strani International Movie Database, treba vzeti nekoliko z rezervo. Všteti so namreč tudi filmi in televizijski izdelki, ki predstavljajo zelo svobodno interpretacijo lika Sherlocka Holmesa, ki ga včasih postavijo celo v prihodnost.

Pomembno je imenovati se Christopher
V množici igralcev, ki jim je bilo namenjeno preizkusiti se v vlogi Holmesa, jih je nekaj zares blestelo. Eno najbolj nepozabnih inkarnacij Sherlocka Holmesa je zagotovo predstavil britanski igralec Jeremy Brett, ki je v več nizih televizijskih serij Holmesa upodobil skoraj štiridesetkrat. Nazadnje, samo leto pred smrtjo leta 1995. Podobno je kariero iz igranja vloge Sherlocka Holmesa naredil Peter Cushing, ki ga je tudi sicer 'vleklo' k upodobitvam nenavadnih likov. Tako si je večkrat priboril vlogo profesorja van Helsinga, lovca na vampirje, nastopil pa je tudi v številnih drugih grozljivkah. Po večkrat so se v Holmesa prelevili tudi Ronald Howard, Eric Shellow in Basil Rathbone, med filmskimi Holmesu pa nepozaben ostajata Christopher Plummer in Christopher Lee.

P. B.