Fotografije, ki jih je Slobodan Šijan povezal v triptihe, so več let nastajale na fotografovih postankih v San Franciscu. Foto: MMC RTV SLO
Fotografije, ki jih je Slobodan Šijan povezal v triptihe, so več let nastajale na fotografovih postankih v San Franciscu. Foto: MMC RTV SLO
Slobodan Šijan je fotografije posnel na lokacijah, kjer je nastajala Hitchcockova klasika Vrtoglavica. Foto: MMC RTV SLO

Kultni beograjski filmar, režiser, profesor, kritik in slikar se je udeležil odprtja razstave svojih fotografij, s katero so v kinu odprli novo galerijo. Razstava nosi naslov Vrtoglavica. Fotosekvence, gre pa za nekakšno prozno-pesniško-fotografsko delo, posvečeno 50-letnici Hitchcockove klasike Vrtoglavica. Avtor z intimnim pristopom potuje po sledeh lastnih kinematografskih začetkov in sledeh Hitchcockovega filma, ki ga obseda.

Ob odprtju razstave je režiser za MMC spregovoril o vplivu, ki ga je imel Hitchkok na njegovo lastno ustvarjanje. Kot pravi, so neposredni vplivi kultnega britanskega režiserja razvidni predvsem pri njegovem četrtem filmu Davitelj proti davitelju, ki je na nek način s svojimi motivi tudi posvečen Hitchkoku.

Od prve premiere do zadnjega obiska ZDA
V novem galerijskem prostoru, ki je svojevrstna popestritev izhoda iz kinodvorane, je na ogled serija fotografskih triptihov, ki jih je fotograf posnel na lokacijah Vrtoglavice. Razstava je nastajala več desetletij. Kot nam je namreč povedal Šijan, se je vse začelo po prvi premier Hitchkokovega filma v Jugoslaviji. Prve fotografije so nato nastajale ob režiserjevem prvem obisku v San Franciscu leta 1984, ko se je ustavil tudi na nekaterih lokacijah snemanja filma. Zatem se je znova vrnil v San Francisco in tam živel ter delal v obdobju 1994-1995. Takrat je tudi bolj temeljito obdelal nekatere lokacije, ki jih prej ni uspel obiskati. Tako so nastale beležke, ki so prerasle v knjigo. To je poimenoval Kinematografija pesmi, čeprav gre bolj za nekako poetsko prozo, izraženo skozi posamezne kadre. Niz fotosekvenc je potem, ko je presenečen ugotovil, da tovrstno ustvarjanje ne zanima le njega, zbral tudi na razstavi.

Obiskovalci odprtja so imeli priložnost ogleda razstave ob vodstvu samega avtorja, v priložnostno izdani številki revije KINO! pa je objavljena tudi avtorjeva spremna pesnitev.

Kramljanje z režiserjem
Režiserja smo povprašali tudi o tem, kakšna se mu zdi slovenska filmska produkcija, vendar pa mu je, kot pravi, v zadnjem času, ko se je ustavljal v Sloveniji, prenatrpan urnik preprečil, da bi našel čas za ogled novejših slovenskih filmov. Ljubitelji srbskega filma in drugi filmofili so s Šijanom lahko pokramljali še v soboto, ko se je režiser ustavil v kavarni Kinodvora.