Ben Affleck je dobil
Ben Affleck je dobil "zadoščenje" v obliki oskarja - a zanj se je zahvalil kot producent, ne kot režiser. Foto: EPA
Popkov odgovor na plesne točke na oskarjih? "Prevrti naprej" na videosnemalniku. Foto: Twitter

Letošnjo porazdelitev oskarjev je - potem, ko si je podelitev v miru pogledal na posnetku - pokomentiral tudi programski direktor Festivala dokumentarnega filma (letošnja izdaja se začne že v petek!), slovenskega najodmevnejšega festivala Liffe ter pomočnik direktorja kulturno-umetniškega programa v Cankarjevem domu, Simon Popek.

Ste to noč bedeli in si ogledali podelitev?
Nikoli ne gledam v živo, podelitev raje posnamem in si naslednji dan zavrtim skrajšani posnetek, tj. verzijo brez plesnih točk in neskončnih reklamnih blokov.

Vas je kateri od dobitnikov oskarjev presenetil ali je šlo vse po pričakovanem scenariju?
Letošnja tekma je bila zelo izenačena; ni bilo izrazitih favoritov, sploh ker so bili nominirani številni patriotski filmi ali filmi, ki povzdigujejo zmagoslavje duha in individualne volje, Akademija pa obožuje tovrstne filme. Z izjemo Ljubezni letos ni bilo prostora za tragične marginalce, zato so bili glasovalci verjetno malce v zadregi, katero od "državotvornih" tem nagraditi: obsodbo sužnjelastništva, boj proti terorizmu, spektakularno tajno operacijo Cie, alegorično himno preživetju in sobivanju, bitko za ohranitev unije itd.
Misija Argo je postala najboljši film, režiser Ben Affleck pa za zlati kipec ni bil niti nominiran (je pa pobral tako rekoč vse druge nagrade v sezoni). Spodrsljaj Akademije ali nič šokantnega?

Spodrsljaj Akademije je že dejstvo, da je uvedla skomercializirani, razširjeni spisek nominirancev za najboljši film leta. Z devetimi nominiranci za film leta Akademija razvrednoti institucijo nominacije, zato posledično pride do rahlo bizarnega neskladja, ko so med nominiranci spregledani režiserji, ki so režirali kandidate za najboljši film leta. Za moje pojme najboljši film leta ustvari najboljši režiser leta, to gre z roko v roki. Ampak logika Akademije je drugačna: najboljši film sproducira najboljši producent, kar je povsem legitimna odločitev, ki pa lepo ilustrira zgodovinski razkol v dojemanju filmske produkcije: v Evropi je kralj avtor, v ZDA producent. Ben Affleck je vendarle dobil moralno zadoščenje, saj je oskarja prejel kot koproducent.

Dobitnik oskarja za režijo Ang Lee je marsikoga presnetil, za favorita sta veljala Haneke in Spielberg. Komu pa bi vi podelili ta kipec?

To se navezuje na prejšnje vprašanje: Benu Afflecku.

Kaj pa glavna igralska oskarja (Daniel Day-Lewis in Jennifer Lawrence) - zaslužena?
Oskar za Daya-Lewisa je bil pričakovan, kipec za Jennifer Lawrence pa je zame največje presenečenje letošnje podelitve.