Amazonsko pleme so ustvarjalci dokumentarca prikazali kot divjake, za bolj gledljivo oddajo pa so prirejali tudi prevode besed članov plemena. Foto:
Amazonsko pleme so ustvarjalci dokumentarca prikazali kot divjake, za bolj gledljivo oddajo pa so prirejali tudi prevode besed članov plemena. Foto:
Michael Palin se nam je najbolj vtisnil v spomin kot član nepozabne ekipe humoristov Monty Python.
Michael Palin, ustvarjalec dokumentarcev in član ekipe humoristov Monty Python, je močno podprl etične smernice za snemanje dokumentarcev o plemenih. Foto: EPA

Serija, ki so jo prikazovali na Travel Channel in BBC, je imela že v naslovu napačno zapisano ime plemena, v njej pa je mrgolelo mnogo škodljivih predstav o plemenu, nepravilnih prevodov in strokovnih napak.

Prinesli gripo, ki je ubila štiri člane plemena
Doktor Glenn Shepard, ki se je s plemenom Matsigenka ukvarjal 25 let in tekoče govori njihov jezik, ter sin ameriških misijonarjev Ron Snell, ki je s plemenom odraščal, sta ustvarjalce serije v ugledni reviji Anthropology News obtožila hudega izkrivljanja dejstev. Shepard je zapisal, da so želeli v dokumentarcu pleme "napačno in žaljivo" prikazati kot s spolnostjo obsedeno, hudobno in divje, zato so si nekatere prevode njihovih besed izmislili. Prav tako so ustvarjalci serije članom plemena plačevali, da so delali stvari, ki jih v resničnem življenju ne počnejo. Težave s serijo so se začele že, ko so med člane izoliranega plemena v Peru poslali raziskovalno ekipo, ki je sprožila epidemijo gripe, zaradi katere so umrli štirje Indijanci Matsigenka. Serijo so pozneje snemali nedaleč stran od prizorišča tega incidenta.

Stephen Corry, direktor organizacije Survival International, ki se zavzema za plemenska ljudstva, je omenjeno TV-serijo opisal kot "depresiven primer tega, kako plemena običajno predstavljajo na televiziji. En stereotip za drugim … Televizija se zdaj lahko 'izmaže' z upodobitvami plemen, ki bi bolj spadale v viktorijansko obdobje."

Ljudje so pomembnejši kot televizija
Organizacija Survival International je zaradi tega in podobnih primerov napačnega predstavljanja plemen zgolj v namen "boljše televizičnosti" pripravila etične smernice za snemalce dokumentarcev (v celoti jih lahko v PDF-dokumentu v angleškem jeziku preberete tu: A code of practice for filmmakers working with tribal peoples). V njih poudarjajo odgovornost filmarjev, da ne pustijo "dobri zgodbi, da bi gledalce vodila k nepravičnemu ali neprezentativnemu mnenju o plemenu". Izpostavili so tudi, da filmi igrajo pomembno vlogo pri tem, kako s člani plemena ljudje iz "civiliziranega sveta" ravnajo. Smernice so razdeljene na jasne sekcije, ki obravnavajo pomembnost varnosti, spoštovanja, poštene montaže ter resnice in natančnosti pri snemanju dokumentarnih filmov.

Tudi igralec in ustvarjalec dokumentarcev Michael Palin, najbolj znan kot član kultne humoristične zasedbe Monty Python, je že izrazil podporo etičnim smernicam Survival International: "V celoti podpiram pravila, ki jih predlaga Survival. Ljudje so bolj pomembni kot programi."