Hajao Mijazaki, soustanovitelj studia Ghibli. Foto: AP
Hajao Mijazaki, soustanovitelj studia Ghibli. Foto: AP

V 40 letih je Studio Ghibli, ki ga je soustanovil Hajao Mijazaki, po vsem svetu osvojil številne ljubitelje animiranih filmov z mojstrovinami, kot so Čudežno potovanje, Moj sosed Totoro ter Čarovnik Howl in gibljivi grad. Za svoje delo ga bodo na letošnjem filmskem festivalu v Cannesu 25. maja počastili tudi s častno zlato palmo. To se je zgodilo prvič v zgodovini, da bodo nagrado podelili kolektivu, in ne posamezniku. Poleg kolektiva Studia Ghibli bo častno palmo prejel tudi režiser George Lucas, ustvarjalec Vojne zvezd.

Sorodna novica Letošnji dobitnik častne zlate palme bo George Lucas

"S Studiem Ghibli je japonska animacija postala ena od velikih pustolovščin cinefilije"
Liki Studia Ghibli "polnijo našo domišljijo z bogatimi, barvitimi vesolji in občutljivimi, privlačnimi pripovedmi", so ob nagradi zapisali organizatorji festivala v Cannesu. "S Studiem Ghibli je japonska animacija postala ena od velikih pustolovščin cinefilije med tradicijo in sodobnostjo," so dodali. "Resnično sem počaščen in vesel, da je studio prejel častno zlato palmo," je dejal Tošio Suzuki, soustanovitelj Studia Ghibli.

"Festivalu v Cannesu se iz srca zahvaljujem. Pred štiridesetimi leti smo Hajao Mijazaki, Isao Takahata in jaz ustanovili Studio Ghibli z željo, da bi otrokom in odraslim vseh starosti ponudili visoko kakovostno animacijo. Danes naše filme gledajo ljudje po vsem svetu, številni obiskovalci pa prihajajo v muzeja Ghibli in Mitaka ter park Ghibli, da bi tudi sami izkusili svet naših filmov. Studio Ghibli je res prehodil dolgo pot, da je postal tako velika organizacija. Čeprav sva se z Mijazakijem precej postarala, sem prepričan, da bo Studio Ghibli še naprej sprejemal nove izzive pod vodstvom osebja, ki bo nadaljevalo duh podjetja. V največje veselje mi bo, če se boste veselili tega, kar sledi," je še zapisal Suzuki.

Tošio Suzuki na tiskovni konferenci v Tokiu ob razglasitvi oskarja, ki ga je prejel film studia Ghibli Dečer in čaplja. Foto: EPA
Tošio Suzuki na tiskovni konferenci v Tokiu ob razglasitvi oskarja, ki ga je prejel film studia Ghibli Dečer in čaplja. Foto: EPA
Sorodna novica Razrešena prihodnost slavnega japonskega Studia Ghibli

Častna palma še ena v nizu nagrad Studia Ghibli
Pet filmov studia je med desetimi najdonosnejšimi celovečernimi animiranimi filmi na Japonskem. Trije filmi so prejeli nagrado Animage Grand Prix, štirje nagrado Japonske akademije za najboljši animirani film leta, pet pa je bilo nominiranih za oskarja. Za film Čudežno potovanje so leta 2002 prejeli zlatega medveda in leta 2003 oskarja za najboljši celovečerni animirani film. Za zadnji film Studia Deček in čaplja (The Boy and the Heron) so letos prejeli zlati globus za najboljši celovečerni animirani film, nagrado BAFTA za najboljši animirani film in tudi oskarja za najboljši celovečerni animirani film.

Po negotovih letih poslovanja bo Studio Ghibli dobil novega večinskega lastnika
Studio Ghibli je oktobra lani prevzema japonska komercialna televizijska mreža Nippon TV, ki se je zavzela, da bo nadaljevala razvijanje mednarodnega uspeha tega Studia, kar pomeni, da Mijazakiju in trenutnemu predsedniku studia Tošiu Suzukija za vodenje Studia ni uspelo prepričati Mijazakijevega sina, Gora Mijazakija. "Dolgo smo se mučili z vprašanjem, kdo bo prevzel vodenje Studia," sta takrat v skupni izjavi sporočila Studio Ghibli in Nippon TV, medtem ko je Goro Mijazaki dejal, da je Studio preveliko breme zanj in da bi ga raje prepustil v roke drugemu direktorju. Vodenje Studia je tako prevzel Hirojuki Fukuda, dolgoletni uslužbenec Nippon TV-ja. Po poročanju Japan Times bo novi lastnik Studiu Ghibli še vedno omogočal določeno mero kreativne in programske avtonomije.