Zgodbo v filmu pripoveduje deklica Gaja (Tara Milharčič), pogumna, neposredna, odločna, iskrena in srčna deklica, ki stvari rada vzame v svoje roke. Ker se njena mama Nina (Jana Zupančič) pridruži organizaciji Zdravniki brez meja v Liberiji, Gaja skupaj z očetom Petrom (Sebastian Cavazza) in štirinajstletno sestro Teo (Neža Smolinsky) živi v sveže razdrti družini, ki se poskuša spet postaviti na noge. Foto: SFC/Luka Karlin
Zgodbo v filmu pripoveduje deklica Gaja (Tara Milharčič), pogumna, neposredna, odločna, iskrena in srčna deklica, ki stvari rada vzame v svoje roke. Ker se njena mama Nina (Jana Zupančič) pridruži organizaciji Zdravniki brez meja v Liberiji, Gaja skupaj z očetom Petrom (Sebastian Cavazza) in štirinajstletno sestro Teo (Neža Smolinsky) živi v sveže razdrti družini, ki se poskuša spet postaviti na noge. Foto: SFC/Luka Karlin
Peter Bratuša
"V okviru priprav na film smo organizirali ogromno avdicijo: za vse otroške vloge skupaj je prišlo na preizkušnjo okrog 1.700 otrok. Imel sem to srečo, da sem po dveh minutah pogovora s Taro Milharčič vedel, da bo ona prava za glavno vlogo. Z Gajo jima je skupna pozitivna energija in prepričanje, da vedno obstaja rešitev, kar koli se v življenju zgodi," je glede izbora glavne igralke povedal Peter Bratuša. Foto: SFC
Gajin svet
Gaja ob odsotnosti mame uteho najde pri svoji učiteljici saksofona Emi, ki jo igra Ajda Smrekar. Foto: Luka Karlin

Mladinska romantična komedija Gajin svet, za scenarij katere je poleg Bratuše poskrbela Špela Oblak Levičnik, je nastala pod streho Felina Films v koprodukciji z RTV Slovenija.

Gaja kot sodobna Pika Nogavička
V ospredju filma je 11-letna Gaja, ki jo upodablja Tara Milharčič. Gre za pogumno, odločno, iskreno in tudi srčno deklico, ki stvari rada vzame v svoje roke. Prava Pika Nogavička sodobnega časa, bi lahko dejali. Celovečerec Gajin svet je pravzaprav sodobna in dinamična družinska romantična komedija z elementi kriminalke, ki je postavljena v današnje urbano okolje.

Nagovarjanje tako staršev kot otrok
Film opozarja na težave, s katerimi se na eni strani srečujejo otroci, na drugi pa njihovi starši, in obravnava zagate, ki so del vsakdana – od ločitve staršev in odtujenosti v družini do nevarnosti spleta.

"S tem nagovarja tako najstnike kot tudi njihove starše, hkrati pa ne zanemarja dinamike, humorja, emocij in suspenza," so o filmu zapisali ob letošnjem 21. Festivalu slovenskega filma, na katerem je Gajin svet prejel vesni za posebne dosežke ter za masko, za katero je poskrbela Nataša Sevčnikar.


Življenje v sveže razdrti družini
O čem torej govori zgodba filma? Gajina mama Nina, ki jo igra Jana Zupančič, se pridruži organizaciji Zdravniki brez meja v Liberiji. Tako torej Gaja po novem skupaj z očetom Petrom, ki ga upodablja Sebastian Cavazza, in štirinajstletno sestro Teo, v vlogi katere vidimo Nežo Smolinsky, živi v sveže razdrti družini, ki se poskuša spet postaviti na noge.

Gaja ima sicer rada svojo učiteljico saksofona Emo, ki jo igra Ajda Smrekar, rada se druži s svojim najboljšim prijateljem Maticem, upodablja ga Anže Gorenc, ki je sicer računalniški genij, a je hkrati tudi večna žrtev svojih močnejših sošolcev. Vendar Gaje nič ne ustavi, da mu ne bi ob strani stala na vsakem koraku.

Najti izhod iz sveta spletnih nevarnosti
Mlada junaka skupaj držita tudi, ko je na vrsti napet kriminalni zaplet in je treba pomagati Tei in njeni prijateljici Daši, ki jo igra Gitica Jakopin. Ta je namreč zaradi svojih naivnih najstniških glav zabredla v svet spletnih nevarnosti, piše na uradni strani Felina Films.

Gajin svet je najprej navdušil žirijo festivala filmov za mlade Buzz@teen, ki je potekal kot del filmskega festivala v Motovunu, in prejel glavno nagrado v mednarodni konkurenci celovečernih filmov za otroke in mlade, nato pa je navdušil tudi otroško žirijo letošnjega filmskega festivala v Sarajevu, ki ga je razglasila za svoj najboljši film.

Peter Bratuša (1962) je študiral filmsko fotografijo v Zagrebu. Kot direktor fotografije in producent je posnel dva celovečerna filma, poleg Gajinega sveta tudi Prebujanja. V zadnjih letih se je vrnil k igranemu programu s serijo Življenja Tomaža Kajzerja. Sicer pa je skozi leta režiral več kot 250 reklamnih spotov.

Slavnostna premiera filma Gajin svet v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma je napovedana drevi ob 19. uri v sklopu Naši filmi doma.