Kozole je film Slovenka pripravljal skoraj pet let. Gre za zgodbo o 23-letni študentki Aleksandri, ki se na skrivaj prodaja pod šifro Slovenka. Film je nastal v slovensko-nemško-hrvaško-srbski koprodukciji, koscenarista sta Ognjen Sviličić in Matevž Luzar, direktor fotografije Aleš Belak, glasbo je napisal duo Silence. Foto: MMC RTV SLO
Kozole je film Slovenka pripravljal skoraj pet let. Gre za zgodbo o 23-letni študentki Aleksandri, ki se na skrivaj prodaja pod šifro Slovenka. Film je nastal v slovensko-nemško-hrvaško-srbski koprodukciji, koscenarista sta Ognjen Sviličić in Matevž Luzar, direktor fotografije Aleš Belak, glasbo je napisal duo Silence. Foto: MMC RTV SLO
Glavno vlogo v filmu igra Nina Ivanišin. Ameriški in kanadski mediji so igralko označili za "pravi zaklad". "Z dolgimi črnimi lasmi in obrazom, ki skriva čustva, nam ponuja ganljivo in osupljivo igro. Z malo sreče lahko postane velika mednarodna zvezda in to je zagotovo eden od številnih razlogov, da si ogledate ta izredni film," so pisanje Daily Film Dose povzeli pri Vertigu. Foto: MMC RTV SLO
Slovenka, Nina Ivanišin
Slovenka je avgusta odmevno in uspešno svetovno premiero doživela na sarajevskem festivalu, zatem pa je Kozoletov zadnji film dočakal še severnoameriško premiero na festivalu v Torontu. Film je gostoval tudi na filmskem festivalu v Reykjaviku, te dni pa bo prikazan v tekmovalnem programu mednarodnega festivala filmske kamere Brata Manaki v makedonski Bitoli, prav tako pa bo prikazana na enem največjih festivalov neodvisnega filma, Raindance v Londonu. Foto: Kolosej
Damjan Kozole o Slovenki
Nina Ivanišin o svoji vlogi

Po svetovni premieri na sarajevskem filmskem festivalu in po gostovanju v Torontu najnovejši film Damjana Kozoleta začenja svojo pot po slovenskih kinematografih; premiera Slovenke se je zgodila v Kinoklubu Vič, nocoj pa film odpira tudi 12. festival slovenskega filma v Portorožu. Kozole, ki v svojih filmih vedno tematizira aktualna vprašanja, povezana s sodobno družbo, se je tokrat lotil pohlepa in ambicioznosti mladih ljudi, ki navzven delujejo hladno, brezčutno in nemoralno, v sebi pa skrivajo krhkost in ranljivost.

Vse za svoj uresničitev načrta
Aleksandra (Nina Ivanišin) je šla pri 19 letih v Ljubljano študirat angleščino, ker je ta jezik danes osnova vsega in brez njega ne moreš nič. Nekega dne je zasledila čuden oglas za "casting", ki se ga je nato iz radovednosti udeležila. Tam jo je pričakal neki tujec in od nje zahteval, da se sleče do spodnjega perila, in jo pri tem snemal, kar je Aleksandra še prenesla. Ko pa je od nje hotel, da se "data dol" in ji začel obljubljati kariero v "pornobiznisu", je pobegnila, a ji dogodek ni in ni šel iz glave. Naslednji korak je Aleksandrin oglas v Salamonovem oglasniku , namenjen predvsem tujcem, ki pridejo v Slovenijo. Ko jo pokličejo gre k njim v hotel, na hitro opravi in pobere dober denar. To pa zato, ker ima Aleksandra svoj projekt, in ko bo končan, bo živela normalno življenje.

Poleg Nine Ivanišin v filmu igrajo še Peter Musevski kot Aleksandrin oče Edo, edini človek, ki ga ima glavna junakinja rada, Primož Pirnat, Maruša Kink, Uroš Fürst, Dejan Spasić in drugi. V majhni epizodni vlogi se pojavi tudi znani francoski režiser in igralec Cedric Von Sydow.

Problematika današnjih dni
O filmu, ki je doslej v tujini doživel pozitivne kritike – v ameriškem Varietyju so zapisali, da je glavna junakinja ena največjih preračunljivk, kar jih je s svojo milino obsijalo filmsko platno. Screen International pa je poročal, da je Slovenka dobra metafora za sumljive vrednote kapitalizma, ki se širijo po novi Evropi. Režiser pravi, da želi prikazati kugo današnjega časa, preračunljivost in pohlep.

"V tem filmu govorim o tistih mladih ljudeh, ki navzven delujejo brezčutno in tudi nemoralno, v resnici pa so krhki, ranljivi, nesamozavestni. V največjem slovenskem oglasniku je vsak teden več kot 1000 oglasov, v katerih dekleta ponujajo spolne usluge. Vsaj polovica jih pravi, da so študentke. Čeprav lažejo s podatki, je med njimi v resnici veliko študentk. Tudi takšnih, o katerih nihče od tistih, ki jih pozna ali sreča na ulici, nikoli niti pomislil ne bi, da so zmožne kaj takšnega. Tisto, kar me je v resnici zanimalo v tej zgodbi o eni od teh deklet, so pohlep, prostodušnost in neznosna lahkost tega početja – kot da se to ne dogaja njej in z njenim telesom, kot da se takrat preklopi na avtomatskega pilota, " je o filmu zapisal Kozole.

Glavno igralko Nino Ivanišin so izbrali na avdiciji med več kot 50 mladimi igralkami. To je Ninina prva velika filmska vloga, med drugim pa je sama odigrala tudi prizor, v katerem visi z balkona 11. nadstropja z glavo navzdol. Pri snemanju so prizor ponavljali desetkrat, in kot pravi igralka, so bili občutki zelo adrenalinski. O sami vlogi in liku, ki ga igra, pa pravi, da Aleksandra ni negativna junakinja in da tudi njeno prostituiranje nima negativnega predznaka, ampak da je dekle bolj skupek nekih nesrečnih okoliščin.

Dolgotrajna realizacija
Slovenka je nastajala več kot pet let. Projekt so začeli ustvarjati takoj po berlinski premieri Rezervnih delov, na začetku pa je imel naslov Temna stran zemlje, kot parafraza na Temno stran meseca Pink Floydov. Snemal naj bi se v več državah, v glavni moški vlogi pa bi moral igrati Tim Roth. Vključenih je bilo tudi več tujih koproducentov, a je zaradi zapletov na Filmskem skladu RS projekt propadel, Kozole pa je eno zgodbo iz tega scenarija predelal v Slovenko. Scenarij za film so napisali znani hrvaški režiser Ognjen Sviličić, nominiranec za študentskega oskarja Matevž Luzar in Damjan Kozole. Sprva naj bi bila glavna junakinja Ukrajinka, nato Bolgarka, potem Bosanka, končno pa je postala Slovenka.

Damjan Kozole o Slovenki
Nina Ivanišin o svoji vlogi