Miletova hči iz prvega zakona (Nina Rakovec), ki se ob očetovi
Miletova hči iz prvega zakona (Nina Rakovec), ki se ob očetovi "delovni nesreči" odloči vrniti v rojstni kraj, in prijateljica Marina (Maša Derganc) Miletovi ženi Tatjani (Tanja Ribič) pomagata pri opravljanju sumljivih poslov. Foto: Iz filma Dekleta ne jočejo
Režiser, igralska zasedba in filmski žanr, v katerem je vse polno nepredvidljivega dogajanja in humorja, so poskrbeli za svež filmski projekt, namenjen širšemu občinstvu.
Režiser, igralska zasedba in filmski žanr, v katerem je vse polno nepredvidljivega dogajanja in humorja, so poskrbeli za svež filmski projekt, namenjen širšemu občinstvu. Foto: Iz filma Dekleta ne jočejo
Dekleta ne jočejo so snemali lani v Ljubljani in Velenju, v filmu pa prepoznamo kopico najvidnejših obrazov slovenskega filma in gledališča.
Dekleta ne jočejo so snemali lani v Ljubljani in Velenju, v filmu pa prepoznamo kopico najvidnejših obrazov slovenskega filma in gledališča. Foto: Iz filma Dekleta ne jočejo

Film spremlja Tatjano (Tanja Ribič) v trenutku, ko ustrelijo njenega moža Mileta, lokalnega poslovneža, ki se ukvarja s sumljivimi posli, kar njeno prej brezskrbno življenje obrne na glavo. Možu stoji ob strani med okrevanjem v bolnišnici in prevzame njegov posel. Tako se skupaj s prijateljico, frizerko Marino (Maša Derganc), in Miletovo hčerko iz prvega zakona Suzi (Nina Rakovec) znajde v krogu šovinizma, sumljivih poslovnežev in nevarnosti, ki jih prinaša posel na robu zakona.
Kako ženske delujejo v moškem svetu
"Lotevam se tem, ki jih ne poznam dobro in jih raziskujem skozi delo. Prej sem to počel s starostniki, zdaj pa me je zanimalo, kako se ženske znajdejo in delujejo v moškem svetu," je povedal scenarist in režiser Matevž Luzar, ko je z ekipo lani snemal v Velenju in Ljubljani. "Izhajal sem iz vprašanja, kako bi ženske reagirale v mačističnem svetu in kako bi na ženski način reševale težave, ki bi se jih moški lotili z nasiljem," je dodal režiser, ki se ga spomnimo tudi po celovečernem prvencu Srečen za umret.
Pred Berlinom še v Portorožu, decembra na TV-zaslonih
Na največjem mednarodnem festivalu televizijskih, radijskih in spletnih programov Prix Europa v Berlinu, ki bo potekal od 17. do 24. oktobra, bo film predvajan v tekmovalnem programu TV Fiction Award, ki je namenjen televizijskim igranim filmom.

Predtem bo na ogled tudi na domačih tleh, in sicer v sredo, 16. septembra, na Festivalu slovenskega filma v Portorožu, gledalci Televizije Slovenija pa si ga bodo lahko na televizijskih zaslonih ogledali predvidoma decembra letos.

Film je nastal v produkciji Igranega programa Televizije Slovenija, v njem pa nastopajo prepoznavni obrazi slovenskega filma in gledališča. "Za večino vlog sem igralce povabil na pogovore in avdicije, ogledal pa sem si tudi njihova zadnja dela oziroma predstave. Vedno poskušam privabiti ljudi, s katerimi sem si želel delati že v preteklosti," je povedal Luzar. Poleg Tanje Ribič, Maše Derganc in Nine Rakovec v glavnih vlogah v filmu nastopajo še Jure Heningman, Brane Šturbej, Peter Musevski in drugi. Direktor fotografije je Simon Tanšek, glasbo sta napisala Drago Ivanuša in Anže Rozman.