Tihana Lazović in Goran Marković v Zenitu, ki ga v tujino pošiljajo z naslovom The High Sun. Foto: Slovenski filmski center
Tihana Lazović in Goran Marković v Zenitu, ki ga v tujino pošiljajo z naslovom The High Sun. Foto: Slovenski filmski center
Jan Cvitkovič po svojem prejšnjem, visoko art filmu obrača krmilo v smer urbane komedije. Celovečerec Šiška Deluxe, ki menda močno temelji na resničnih osebah in pripetljajih, bodo predvajali na filmskem sejmu. Foto: Slovenski filmski center
Slovenci žanrskega filma ne negujemo ravno vestno - zato se grozljivke Idila še toliko bolj veselimo. Foto: Slovenski filmski center
Zenit bo imel sicer v sekciji Un certain regard kar močno konkurenco: svoje nove filme bodo v njej med drugim predstavili Corneliu Porumboiu, Brillante Mendoza in Apichatpong Weerasethakul.

Slovenija je k filmu Zenit (Zvizdan), ki ga bodo na francoski obali zavrteli 17. maja, prispevala tudi druge člane ekipe: oblikovalca zvoka Julija Zornika, oblikovalki maske Mojco Gorogranc Petrushevsko in Talijo Ivančič, kolorista filma Emila Svetlika, igralca Nejca Cijana Garlattija, tehnično ekipo in snemalno tehniko ter končno obdelavo zvoka in slike za predvajanje filma v DCP-formatu.

Po osamosvojitvi je Zenit prvi hrvaški celovečerni film, ki se mu je uspelo uvrstiti v uradni program festivala v Cannesu; sofinanciral ga je Slovenski filmski center (SFC).

Zgodba je razpeta med tri desetletja, sledi pa življenju v dveh sosednjih vaseh, obremenjenih z zgodovinskim nasledstvom. Prav tako pripoveduje tri ljubezenske zgodbe, vezane s klasično zgodbo o prepovedani ljubezni. "To je ljubezenski film, ki govori o moči, ki jo potrebuje ljubezen, da se v svoji čistosti dvigne nad muljem, s katerim se vsak dan soočamo. Celotna ekipa je uživala v ustvarjanju filma. Ob ljudeh, s katerim redno sodelujem, sem tokrat sodeloval z direktorjem fotografije Markom Brdarjem, ki sem ga spremljal pri študentskih filmih. Ima sijajno notranjo intuicijo, tako da sva pri filmu sodelovala brez besed," je o filmu povedal režiser. V glavnih vlogah nastopata Tihana Lazović in Goran Marković, v filmu pa nastopajo še Nives Ivanković, Dado Ćosić, Stipe Radoja, Trpimir Jurkić, Mira Banjac, Slavko Sobin, Lukrecija Tudor, Tara Rosandić in Ksenija Marinković.

Čisto sveže na sejmu: grozljivka in Cvitkovičeva komedija
Že dvanajstič zapored se bo SFC s slovensko kinematografijo predstavil tudi na filmskem sejmu, ki poteka vzporedno s festivalom. Na največjem filmskem sejmu na svetu bodo zavrteli dva nova filma: prvi celovečerni film režiserja Tomaža Gorkiča, grozljivko Idila, in četrti celovečerni film režiserja Jana Cvitkoviča, komedijo Šiška Deluxe. Prvega bo mogoče videti 16., drugega 19. maja.

Po enoletnem premoru se bo v Cannesu ponovno predstavil tudi Grossmannov fantastični festival filma in vina iz Ljutomera. Tokrat bo, kot trdijo na SFC-ju, njihovo že legendarno druženje 15. maja še posebej slovesno, saj bodo v Cannesu prvič pospremili slovensko grozljivko.

Blaž Završnik in Sonja Prosenc z novima projektoma
V platformi za kratki film Short Film Corner bodo Slovenijo predstavljali kratki filmi Vdih režiserja Blaža Završnika, Impromptu v režiji Sonje Prosenc in Sonny And The Last Room, ki ga je v Angliji posnela Hanna Szentepeteri. V sekcijo se je uvrstil tudi britanski film Such a Handsome Devil slovenskega režiserja Gašperja Hafnerja, ki trenutni živi v Londonu.

"Zoran" obrodil sadove
V projektu European Film Promotion bo sodeloval Miha Černec iz produkcijske hiše Staragara, peti slovenski producent, ki bo v Cannesu v skupini 20 perspektivnih producentov iz vse Evrope spoznaval kolege in druge pomembne filmske ustvarjalce ter jih skušal prepričati s svojim dosedanjim delom in tudi novim projektom. Vanj se je uvrstil po uspešnem sprejetju koprodukcijskega celovečerca Zoran, moj nečak idiot na mednarodnih filmskih festivalih.

Slovenska kinematografija bo šestič zapored zastopana tudi v paviljonu kinematografije iz jugovzhodne Evrope, ki pod skupno streho združi filmske ustanove in ustvarjalce iz Bolgarije, BiH-a, Cipra, Črne gore, Hrvaške, Makedonije, Srbije in Slovenije.

V okviru podprograma Ustvarjalne Evrope - Media pa bo v Cannesu potekal Evropski filmski forum, katerega osrednji dogodek bo mednarodna konferenca 18. maja, posvečena vplivu digitalne tehnologije na filmsko industrijo in doseganju novih občinstev. Iz Slovenije bo na njej sodelovala Sabina Briški iz Centra Ustvarjalna Evropa, so še sporočili s SFC-ja.