Direktor fotografije pri filmu Sanremo je Peter Zeitlinger, montažer Andrej Nagode, scenografa Dušan Milavec in Barbara Kapelj, kostumografka Polonca Valentinčič, oblikovalka maske Anita Ferčak, oblikovalec zvoka je Francesco Morosini. Avtor glasbe je Darko Rundek. Foto: SFC/Silvia Zeitlinger
Direktor fotografije pri filmu Sanremo je Peter Zeitlinger, montažer Andrej Nagode, scenografa Dušan Milavec in Barbara Kapelj, kostumografka Polonca Valentinčič, oblikovalka maske Anita Ferčak, oblikovalec zvoka je Francesco Morosini. Avtor glasbe je Darko Rundek. Foto: SFC/Silvia Zeitlinger

V estonski prestolnici v hibridni obliki poteka 24. mednarodni filmski festival z angleškim naslovom Black Nights Film Festival. Festivalsko občinstvo si filme ogleduje v kinodvoranah in na spletu.

Sorodna novica Sanremo, novi slovenski celovečerec o jeseni življenja, s svetovno premiero v Estoniji

V tekmovalni program festivala A kategorije se je Mandićev novi film uvrstil s še 24 filmi. Sanremo postavlja v središče Bruna in Dušo, ki živita v domu starejših občanov.

Ali čustva lahko premagajo bolezen?
Režiser je o svojem četrtem celovečernem filmu dejal, da se v njem sprašuje, ali čustva lahko premagajo bolezen. "Zanima me nenavadna atmosfera doma za starejše, ki niha med poetičnostjo in nekim višjim spoznanjem, povezanim s starostjo in otroškostjo, ki se človeku vrača v obdobju, ko sam ne more več skrbeti zase," je povedal.

Producent filma je produkcijska hiša Filmostovje, koproducenta sta italijanski Incipit Film ter RTV Slovenija.

Uspešnost slovenskih filmarjev na evropskih razpisih
Sorodna novica Slovenski študentski film prvič na canskem festivalu

Oaza prejela nagrado za najboljši igrani film v Zagrebu
V Zagrebu je od 8. do 15. novembra potekal 8. mednarodni filmski festival, a le virtualno. Nagrado zlati voziček za najboljši igrani film je žirija v sestavi srbske režiserke in lanske zmagovalke zagrebškega filmskega festivala Ivane Mladenović, slovaškega scenarista, režiserja in producenta Marka Škopa in slovenskega režiserja Damjana Kozoleta dodelila slovenski manjšinski koprodukciji Oaza srbskega režiserja Ivana Ikiča, ki je za film napisal tudi scenarij.

Film je imel svetovno premiero na letošnjem festivalu v Benetkah, v programu Dnevi avtorjev (Giornate degli Autori), kjer je prejel tudi nagrado za najboljši evropski film. V filmu nastopi slovenska igralka Maruša Majer, slovenska je oblikovalka maske – Tina Šubic Dodočić, pri njegovem nastajanju je sodelovala slovenska produkcijska hiša Tramal Films ter producenta Miha Černec in Jožko Rutar.

Slovenski filmi na mednarodnih festivalih

Na festivalu Castellinaria v Švici tudi kratka slovenska filma
Na 33. festivalu mladinskega in otroškega filma Castellinaria v švicarski Bellinzoni pa sta se v tekmovalni program med 15 kratkih filmov uvrstila tudi dva slovenska. To sta film scenaristke in režiserke Sare Kern z naslovom Zbogom, Vesna ter študentski film Nihče ni rekel, da te moram imeti rad režiserja Matjaža Jamnika.

Festival Castellinaria bo vse do 28. novembra potekal na daljavo. Švicarski festival je namenjen mlademu občinstvu, ki ga sestavljajo mladi iz osnovnih in srednjih šol, so sporočili iz Slovenskega filmskega centra (SFC).

Sorodna novica V tekmovalnem programu sarajevskega festivala tudi kratki film Sare Kern

Film Zbogom, Vesna, ki je imel svetovno premiero na letošnjem filmskem festivalu v Sarajevu, pripoveduje o desetletni Niki, ki mora po smrti mame v svoji razdrobljeni družini prevzeti vlogo odraslega, da bi zbližala problematično sestro in odtujenega očeta. Producent filma, ki je nastal z avstralski koproducenti, je Rok Biček. Na letošnjem Festivalu slovenskega filma je film prejel vesno za najbolj izvirno avdio-vizualno delo.

Nihče ni rekel, da te moram imeti rad je prvi slovenski študentski kratki igrani film, ki je bil izbran v uradno sekcijo filmskega festivala v Cannesu, Cinefondation. Film so letos izjemoma prikazali na tridnevnem festivalu, ki je potekal v živo med 27. in 29. oktobrom.

Film je nastal na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo, producentka je Nina Robnik. Koproducent je RTV Slovenija.

Film se je lani uvrstil v tekmovalni študijski program 22. Festivala slovenskega filma, na letošnjem mednarodnem festivalu kratkega filma v Ljubljani – FeKK pa je prejel posebno omembo žirije.

Premiera Sanremo na Black Nights Film Festival