"Težko si je predstavljati, da ne bi ljubili svojih otrok, očeta, matere. Ljubezen do najbližjih je nekakšna dolžnost, ampak za ljubezen se ne moremo odločiti. Smo zato krivi, če ne ljubimo?" Foto: Gaja Naja Rojec

Kratki igrani film sta ustvarila režiser Matjaž Jamnik in direktorica fotografije Gaja Naja Rojec, ki sta v dvojcu tudi napisala scenarij, so sporočili s Slovenskega filmskega centra (SFC).

Ustvarjalca sta z Akademije za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani, ki je tudi producent filma. Koproducent je RTV Slovenija.

Film se je lani uvrstil v tekmovalni študijski program 22. Festivala slovenskega filma. Pripoveduje o Aleksandru, karierno uspešnem moškem, "ki se pripelje po enajstletnega sina Jana, da bi ga odpeljal v glasbeno šolo. Jan očeta ne čaka pred blokom, temveč v banji, kjer se tušira, umazan od nogometa. Aleksandru se zelo mudi, Jan pa nikakor noče iti v glasbeno šolo," opisujejo v SFC.

"Smo krivi, če ne ljubimo najbližjih?"
Režiser je o filmu povedal takole: "Težko si je predstavljati, da ne bi ljubili svojih otrok, očeta, matere. Ljubezen do najbližjih je nekakšna dolžnost, ampak za ljubezen se ne moremo odločiti. Smo zato krivi, če ne ljubimo?"

Režiser Matjaž Jamnik. Foto: Gaja Naja Rojec
Režiser Matjaž Jamnik. Foto: Gaja Naja Rojec

V filmu igrajo Jernej Gašperin, Lea Mihevc, Tina Vrbnjak in Tin Vulovič. Pri filmu sodelujejo še avtor glasbe Laren Polič Zdravič, montažer Kristian Božak Kavčič, scenograf Matjaž Pavlovec, kostumografka Ana Janc, oblikovalec zvoka Samo Jurca in oblikovalka maske Mirjam Kavčič, producentka je Nina Robnik.

V svoji 23. izdaji Cinéfondation je letošnja komisija, ki jo je vodila Dimitra Karya, izbrala 17 filmov, od tega 13 igranih in štiri animirane filme, ki jih je režiralo enajst režiserjev in osem režiserk.

Filmske akademije so skupno prijavile 1952 del z vsega sveta – Izraela, Velike Britanije, Argentine, Madžarske, Romunije, Indije, Švice, ZDA, Južne Koreje, Francije, Poljske, Portugalske, Nemčije in Slovenije.

Izbrani kratki študijski filmi bodo predvajani naslednjo jesen v canski festivalski palači. Točen datum in imena članov žirije bodo znani v kratkem.