Slovenski filmski center (SFC) je lani zagnal Slovenski teden filma, ki so ga umestili v teden okrog rojstnega dne Franceta Štiglica, torej 12. novembra. Letos se v pri SFC-ju v sklopu tedna, ki ga organizirajo v sodelovanju z Bazo slovenskih filmov, 8. novembra pridružujejo tudi praznovanju petega evropskega art kino dneva.

Sreča na vrvici (1977). : Arhiv Slovenske kinoteke
Sreča na vrvici (1977). : Arhiv Slovenske kinoteke

Razvoj slovenske kinematografije je v nekaterih ključnih etapah tesno povezan s fenomenom mladinskega filma. "Čeprav spoznanja večine analiz domače produkcije kažejo na njegovo izrazito podhranjenost, je vendarle treba priznati, da so nekateri najbolj prisrčni in tudi najuspešnejši trenutki slovenske filmske ustvarjalnosti povezani prav s to obliko," piše v sporočilu za javnost. Seštevek naslovov domače produkcije, ki jim lahko pripišemo vsaj najohlapnejša določila "mladinskosti", se hitro bliža številki 70, so navedli pri SFC-ju.

Digitalizirana in restavrirana Sreča na vrvici
S tematiko Slovenskega tedna filma na javni agenciji za film nadaljujejo prizadevanja, da bi mlademu občinstvu ustvarjalnost gibljivih podob približali čim bolj spontano in nevsiljivo. Šole si bodo na individualnih zaprtih projekcijah na daljavo lahko ogledale šest izbranih filmov.

Osrednjo pozornost bo dobila digitalizirana in restavrirana različica Sreče na vrvici (1977) v režiji Janeta Kavčiča, s katero se po zapisu SFC-ja "nadaljuje prepotrebni proces ohranjanja domače filmske dediščine". Sreča na vrvici je "mladinska komedija o utesnjenem življenju v urbanem okolju", ki je v času nastanka izvabljala salve smeha, tako ob domislicah dobrosrčnih filmskih junakov, pa tudi ob zagatah z gromozanskim novofundlandcem Jakobom.

Vesna (1953). Foto: Arhiv SFC
Vesna (1953). Foto: Arhiv SFC

Dve klasiki v družbi več sodobnih stvaritev
Poleg omenjene bosta na sporedu še dve predosamosvojitveni klasiki: Vesna (1953) Františka Čapa, "romantična komedija iz dijaškega življenja", in "črni film o mladinskem prestopništvu" – Grajski biki (1967) v režiji Jožeta Pogačnika. Izbor sodobnih del se začenja z "mladinsko komedijo o taborniških prigodah v objemu gora" Gremo mi po svoje (2010) Mihe Hočevarja. Pomen tega filma ni zgolj v uspešnem vračanju žanra mladinske avanturistične komedije v domačo kinematografijo, temveč tudi v dejstvu, da je mladino uspel izpred raznovrstnih zaslonov privabiti v kinodvorane, so navedli pri SFC-ju.

Na ogled bo tudi Razredni sovražnik (2013), celovečerni prvenec Roka Bička, ki je prvi predstavnik enega ključnih mladinskih žanrov – šolskega filma oziroma filma v razredu, ki ga slovenska kinematografija dotlej ni poznala, zaključuje pa ga žanrski križanec pustolovske srhljivke Pojdi z mano (2016) Igorja Šterka, v katerem gledalci spremljajo zagate mladostnikov, ko se v neznanem okolju ne morejo več zanesti na tehnološke pripomočke in so se primorani soočati s prvinskostjo narave.

Za vse izbrane filme so na voljo spletna učna gradiva s predlogi za obravnavo, preučevanje in pogovore ob projekcijah. Že lani so v sklopu filmskega tedna nastali kratki filmi o petih filmskih poklicih, letos pa je Zveza društev slovenskih filmskih ustvarjalcev v sodelovanju z AGRFT-jem in Filmskim studiem Viba nabor nadgradila. Zdaj ponuja na ogled še kratkometražce o poklicih režiser, animator in filmski igralec.