Danielle Darrieux (1. maj 1917-17. oktober 2017). Foto: AP
Danielle Darrieux (1. maj 1917-17. oktober 2017). Foto: AP
Danielle Darrieux
Zadnja vloga Danielle Darrieux v ameriški produkciji je bila stranska vloga - leta 1956 je zaigrala v slovitem zgodovinskem epu Aleksander Veliki z Richardom Burtonom in Claire Bloom. Foto: AP
8 žensk
Med zadnjimi igralskimi podvigi Danielle Darrieux je vloga v leta 2002 posnetem filmu 8 žensk Francoisa Ozona. Foto: IMDb

Danielle Darrieux, ki je 1. maja letos dopolnila častitljivih 100 let, je v svoji 80 let trajajoči filmski karieri nastopila v več kot stotih filmih, med njenimi zadnjimi projekti je bilo sodelovanje pri animiranem filmu Persepolis v režiji Vincenta Paronnauda in Marjane Satrapi pred desetimi leti, v katerem je posodila glas babici glavne protagonistke.

Prihod na svet med prvo svetovno vojno
Francoska igralka se je rodila leta 1917 v Bordeauxu, odraščala pa je v Parizu, kjer se je na tamkajšnjem glasbenem konservatoriju učila igranja na čelo. Pri 13 letih je prvič nastopila na odrskih deskah, in sicer v muzikalu Le Bal (1931).

Zgolj štiri leta pozneje se je poročila z režiserjem in scenaristom Henrijem Decoinom, ki jo je spodbudil, naj si skuša utreti pot v Hollywood. Tako je pod okriljem Universal Studios posnela film The Rage of Paris (1938), a se je nato vrnila v Pariz.

Nastopi med drugo svetovno vojno
Med nemško okupacijo Francije je kljub vihri druge svetovne vojne še naprej nastopala, zaradi česar so jo mnogi kritizirali. Po ločitvi od Decoina se je najprej poročila z dominikanskim diplomatom Porfiriom Rubiroso, po ločitvi od njega pa je srečo našla s scenaristom Georgesom Mitsikidesom, s katerim sta bila skupaj do njegove smrti leta 1991.

Blestela je v muzikalu Rich, Young and Pretty iz leta 1951, leto pozneje pa se je vrnila v Hollywood, kjer je nastopila v filmu 5 Fingers ob Jamesu Masonu. Njena zadnja vloga v ameriški produkciji je bila stranska - nastopila je v slovitem zgodovinskem epu Aleksander Veliki (1956), v katerem sta blestela Richard Burton in Claire Bloom.

Od Coco Chanel do ene izmed osmih žensk
Med filmi, v katerih je Danielle Darrieux igrala vidnejše vloge, so tudi The Greengage Summer (1961) in The Young Girls of Rochefort (1967) v režiji Jacquesa Demyja, s katerim je tudi sicer večkrat sodelovala. Leta 1970 je namesto zvezdnice Katharine Hepburn nastopila v broadwajskem muzikalu Coco, ki je temeljil na življenjski zgodbi Coco Chanel.

Poleg glasovne vloge v animiranem Persepolisu med njene zadnje igralske podvige spada še vloga v leta 2002 posnetem filmu 8 žensk, ki ga je podpisal Francois Ozon.

Ko se ti Tarantino pokloni za časa življenja
Za dolgoletno filmsko kariero je cenjena francoska igralka leta 1985 prejela častnega cezarja. Quentin Tarantino, slavni filmofil in režiser, se ji je leta 2009 poklonil v filmu Neslavne barabe. Ko se junakinja Shosanna Dreyfus (upodablja jo Mélanie Laurent) pripravlja na pogrom nacistov, ji njen pomočnik reče, da je "kot Danielle Darrieux".

Po poročanju tujih medijev je Danielle Darrieux umrla v torek v francoskem mestu Bois-le-Roi.