Foto: EPA
Foto: EPA

"Umrla je mirno danes zgodaj zjutraj. Bila je doma z družino, ki je v tem težkem času prosila za zasebnost," je po poročanju tujih medijev sporočila njena agentka.

Rodila se je 20. julija 1938 v Yorkshiru. Na odrskih deskah je prvič nastopila leta 1957. Dve leti pozneje se je pridružila Kraljevi Shakespearovi družbi (Royal Shakespeare Company). Na Broadwayu jo je bilo prvič mogoče videti leta 1971.

Bila je Helena v filmu Sen kresne noči
Že v 60. letih prejšnjega stoletja je zaslovela z vlogo agentke Emme Peel v televizijski seriji Maščevalci. Bila je tudi Helena v filmu Sen kresne noči, ki ga je po Shakespearovi igri režiral Peter Hall.

Slovita je tudi njena upodobitev Tracy, edine ženske, ki je postala gospa Bond. To vlogo je ustvarila v filmu V službi njenega veličanstva režiserja Petra R. Hunta, ki je bil v kinematografih leta 1969. Po filmu o agentu 007 je nato med drugim nastopila v detektivki Zlo pod soncem režiserja Guyja Hamiltona iz leta 1982 ter odigrala vojvodinjo Buccleuch v zgodovinski TV-drami Viktorija.

Za naslovno vlogo Medeje v istoimenski Evripidovi gledališki igri je leta 1994 dobila nagrado tony za najboljšo igralko.

Trikrat nominirana za emmyja
Po letu 2013, ko je bila stara že 75 let, je v televizijski fantazijski seriji Igra prestolov nastopila kot spletkarka Olenna Tyrell. Za to vlogo je bila trikrat nominirana za emmyja. Na odru je nastopala, dokler je zmogla. Tudi še na svoj 80. rojstni dan.