Sylvia Kristel v ikoničnem erotičnem filmu Emmanuelle (1974). Kristelova je uspeh Emmanuelle pripisovala omehčanju cenzorskih zakonov v tem obdobju. Foto: EPA
Sylvia Kristel v ikoničnem erotičnem filmu Emmanuelle (1974). Kristelova je uspeh Emmanuelle pripisovala omehčanju cenzorskih zakonov v tem obdobju. Foto: EPA
Sylvia Kristel leta 2000, preden se je začel njen dolgoletni boj z boleznijo. Foto: EPA
Igralka je nekoč povedala, da obžaluje vsa svoja razmerja, razen tistega s Hugom Clausom, v katerem se ji je rodil sin Arthur. Foto: EPA

Njeni predstavniki so agenciji AFP sporočili, da je Kristelova, ki je zbolela za rakom, julija pa je doživela kap in je bila odtlej v bolnišnici, umrla v spanju.

Emmanuelle, zgodba o seksualno promiskuitetni gospodinji, je dobila tudi številna nadaljevanja. To je bil eden prvih erotičnih filmov, ki so jih prikazovali v mainstream kinematografih, ogledalo naj bi si ga kar 350 milijonov ljudi. Pozneje je Kristelova igrala v nadaljevanjih filma, pa tudi v drugih, na primer v Ljubimcu Lady Chatterley in Mata Hari - nikoli se ni popolnoma otresla pridiha "erotičnega".

Sylvia Kristel se je rodila leta 1952 v Utrechtu, skupaj s sestro Marianne sta odraščali kar v sobi hotela, ki so ga vodili njuni starši. Šolala se je v samostanu in pred strogo kalvinistično vzgojo v najstniških letih pobegnila v Amsterdam. Najprej je delala kot tajnica in natakarica, nato pa postala model. Pri 21 je zmagala na dveh lepotnih tekmovanjih, pozneje pa se je ob podpori partnerja, belgijskega pisatelja Huga Clausa, posvetila tudi igri.

Slekla se je in dobila vlogo
Gola se je pojavila že v filmu Zaradi mačk, nato pa je po naključju zašla na avdicijo za Emmanuelle. Režiserja Justa Jaeckina je zlahka prepričala, da je primerna za vlogo: vse, kar je morala storiti, je bilo to, da se je slekla. Z goloto zaradi izkušenj s poziranjem ni imela težav, zato je v Evinem kostumu pred njim naprej govorila in kadila.

Film, ki se dogaja na Tajskem, so posneli po erotičnem romanu Emmanuelle Arsan. Gre za zgodbo o zdolgočaseni ženi, ki je z možem diplomatom prišla v Azijo, tam pa izpolnjuje svoje erotične fantazije. Film je ob izidu (seveda) dvignil veliko prahu, v Parizu, kjer bi moral doživeti premiero, je bil pol leta prepovedan. A hkrati je vsa negativna pozornost Kristel prinesla zvezdniški status. Srečo je odšla poskusit tudi v Hollywood, a brez večjih uspehov. Se je pa kmalu znašla sredi odvisnosti od alkohola in mamil.

V ljubezni ni imela sreče
Po Clausu, s katerim je imela sina, je bila v burnem razmerju z britanskim igralcem Ianom McShanom, s katerim pa sta si bila, kot je zapisala v svoji avtobiografiji s pomenljivim naslovom Gola (2006), preveč podobna, da bi zdržala skupaj. Pozneje se je poročila z ameriškim milijonarjem Alanom Turnerjem, a se nato ločila po petih mesecih. Sledil je zakon z nadobudnim režiserjem Philippom Blotom, ki jo je prepričal, da je vlagala denar v njegove filme, ki pa so vsi po vrsti pogoreli. Zakon je zapustila obubožana.

V 80. letih je nehala nastopati gola v filmih, ker naj bi njenega sina Arthurja zaradi tega zbadali v šoli, a se je k seriji Emmanuelle vrnila leta 1994 - oblečena se je spominjala avantur svojega alter ega v mladih letih.

V zrelem življenjskem obdobju se je iz ZDA vrnila v Evropo, natančneje na jug Francije, kjer se je posvetila slikanju, predvsem ženskih portretov in vrtnic. Zadnje desetletje se je borila z rakom na grlu in pljučih.