Pod črnim ogrinjalom in težko čelado Dartha Vaderja se je skrival profesionalen mečevalec – podatek, ki ga je George Lucas sprva hotel skriti. Foto: YouTube
Pod črnim ogrinjalom in težko čelado Dartha Vaderja se je skrival profesionalen mečevalec – podatek, ki ga je George Lucas sprva hotel skriti. Foto: YouTube
Pirati s Karibov
Če se je v Hollywoodu snemalo film, v katerem je bilo treba vihteti meče, sulice ali sablje, je bil "Godrnjavi Bob" pravi naslov.

V nedeljo je v 90. letu starosti umrl mečevalec Bob Anderson, ki je britanske barve zastopal na olimpijskih igrah leta 1952 in človek, ki se je pod kostumom Dartha Vaderja mečeval v Vojni zvezd, natančneje, v epizodah Imperij vrača udarec (1980) in Vrnitev jedija (1983). Prav Anderson je bil torej tisti, ki je v antologijskem prizoru "Jaz sem tvoj oče" Luku Skywalkerju (Mark Hamill) odsekal roko.

"Bil je eden največjih mečevalcev na svetu ter odličen koreograf filmskih bitk, zato ga bomo pogrešali tako v združenju mečevalcev kot tudi v filmskem svetu," je dejal predsednik akademije Philip Bruce.

Čeprav je Vaderja igral David Prowse, se je pozneje razvedelo, da se je pod njegovo preobleko pravzaprav "bojeval" Bob Anderson. "To naj bi sicer ostala skrivnost, vendar pa sem Georgeu Lucasu končno rekel, da to ni prav," je Hamill leta 1983 povedal za revijo Starlog in dodal: "Bob je tako trdo delal, da si je zaslužil priznanje."

Sam svoj največji nasprotnik?
Anderson je kot dvojnik v filmih tako nastopal vse od petdesetih let prejšnjega pa do začetka tega stoletja; v intervjujih je rad poudaril, da je po končani montaži na koncu v filmu pristala sekvenca, v kateri je nastopil na obeh straneh dvoboja in včasih celo samega sebe zabodel do smrti.

Treniral pol manjše igralce
Anderson se je po koncu profesionalne kariere filmu posvetil kot učitelj mečevanja; med drugim je sodeloval pri filmih o Jamesu Bondu Iz Rusije z ljubeznijo in Umri kdaj drugič ter pri trilogiji Gospodar prstanov. In, samo kot zanimivost, novodobni adaptaciji Pasti za starše, za katero je moral poučevati takrat še obetavno mlado igralko Lindsay Lohan. Charlieja Sheena in Kieferja Sutherlanda je uril za Tri mušketirje (1993), Johnnyja Deppa in Orlanda Blooma za Pirate s Karibov (2003), Antonia Banderasa, Anthonyja Hopkinsa in Catherine Zeta-Jones za Zorra, namesto Seana Conneryja pa je kot dvojnik vskočil v Highlanderju (1986).

Vsak začetek je težak
Leta 1953, ko je kot dvojnik v filmu The Master of Ballantrae nastopal ob Errolu Flynnu, je med vajami zvezdnika po nesreči porezal po stegnu. Čeprav je Flynn prevzel odgovornost za nesrečo, je bil Anderson nekaj časa znan kot "človek, ki je zabodel Errola Flynna".

"Na snemanju smo ga klicali Godrnjavi Bob, ker je bil tak perfekcionist," je leta 2001 za New York Times povedal režiser obeh filmov o Zorru, Martin Campbell. "Bil je neverjetno iznajdljiv in nobenega od igralcev ni obravnaval kot zvezdo. Pritoževali so se nad intenzivnostjo treningov, ampak sam ne bi raje sodeloval z nikomer drugim."