Nora Ephron v družbi Meryl Streep. Foto: Reuters
Nora Ephron v družbi Meryl Streep. Foto: Reuters

Nora Ephron je oboževala dobre newyorške zgodbe in povedati jih je znala kot nihče drug. New York jo bo zelo pogrešal.

Župan New Yorka Michael Bloomberg

Počivaj v miru, Nora Ephron. Duhovita, očarljiva, krasna oseba.

Filmar Albert Brooks

Novico o njeni smrti so potrdili iz založbe Alfred P. Knopf, pri kateri so jo zastopali, njen sin pa je za New York Times povedal, da je umrla po zapletih, povezanih z levkemijo.

Ephronova je odraščala v Kaliforniji, s pisanjem se je začela ukvarjati kot novinarka New York Posta. V svoji filmski karieri je sodelovala pri nastajanju 15 filmov, napisala je več romantičnih komedij, njen zadnji film je bil Julie in Julia (2009) z Meryl Streep v glavni vlogi. Za oskarja je bila nominirana trikrat, a ga ni nikoli dobila.

Nora Ephron se je rodila 19. maja 1941 v New Yorku paru scenaristov. Vse življenje je sledila maminemu nasvetu, naj si pridno dela zapiske, saj je vsak dogodek lahko material za scenarij. Poleg scenarijev je Ephronova pisala eseje za različne ameriške publikacije, napisala je več neleposlovnih del, med njimi dve knjigi spominov.

Poročena je bila trikrat, enkrat s Carlom Bernsteinom, poročevalcem Washington Posta, ki je bil eden osrednjih akterjev razkrivanja škandala Watergate. Ločitev od Bernsteina - njun zakon je razpadel zaradi njegovega razmerja z britansko ambasadorko v ZDA Margaret Jay, hčerko nekdanjega britanskega premierja Jamesa Callaghana - je prelila na papir v romanu Heartburn, po katerem je nato nastal film z Meryl Streep in Jackom Nicholsonom.

David Willis, BBC-jev dopisnik iz Los Angelesa, je o Ephronovi zapisal, da je bila ena najuspešnejših scenaristk in filmark svoje dobe, privlačile so jo zgodbe o močnih ženskah, kakršna je bila tudi sama, saj so bile v zgodnjih 90. v Hollywoodu, ko je začela njena filmska kariera cveteti, na režiserskih stolčkih še bolj v manjšini kot danes. Utrla je pot novi generaciji filmark, imela pa je tudi izjemen občutek za uspeh na kinoblagajnah.

V govoru na kolidžu Wellesley, kjer je študirala sama, je leta 1996 na nekem gostovanju povedala, da v času, ko je sama končala študij, "za ženske ni bilo mišljeno, da bi imele pomembne kariere, mnenja ali življenja, mišljeno je bilo, da se z njimi poročimo".

"Lahko rečemo, da je bila Nora moj ideal. V svetu, v katerem nam govorijo, da vsega ne moremo imeti, je Nora ves čas dokazovala nasprotno. Pisateljica, scenaristka, režiserka, žena, mati, kuharica, intelektualka - zdi se, da ni bilo stvari, ki je ne bi obvladala. In ne le to, v vsem je bila odlična, revolucionarna, postavljala je nova merila za vsakega scenarista, pisatelja in režiserja," je o svoji pokojni prijateljici povedala igralka Carrie Fisher.

Nora Ephron je oboževala dobre newyorške zgodbe in povedati jih je znala kot nihče drug. New York jo bo zelo pogrešal.

Župan New Yorka Michael Bloomberg

Počivaj v miru, Nora Ephron. Duhovita, očarljiva, krasna oseba.

Filmar Albert Brooks