Justine Triet. Foto: EPA
Justine Triet. Foto: EPA

Obenem je bila Justine Triet izbrana za najboljšo režiserko in skupaj z Arthurjem Hararijem nagrajena tudi za scenarij. Nagrajena je bila tudi igralka tega filma, Nemka Sandra Hüller.

Za najboljšega igralca je bil izbran Mads Mikkelsen za vlogo v filmu Nikolaja Arcela Obljubljena dežela.

Film Anatomija padca je tako pobral večino nagrad, ki jih nekateri primerjajo z ameriškimi oskarji, za katere se je sicer v ožjem izboru potegovalo pet filmov.

Za kipec za najboljši celovečerec je namreč Evropska filmska akademija (EFA) poleg zmagovalca letošnjega Cannesa, Anatomije padca, nominirala še film na temo holokavsta britanskega režiserja Jonathana Glazerja Interesno območje, ki je v Cannesu prejel veliko nagrado žirije – grand prix ter nagrajenca žirije na tem festivalu Padlo listje finskega režiserja Akija Kaurismäkija.

Nominirana sta bila še filma Jaz, kapitan italijanskega režiserja Mattea Garroneja, ki je s festivala v Benetkah odšel s srebrnim levom za režijo, in Zelena meja poljske režiserke Agnieszke Holland, ki je v Benetkah prejel posebno nagrado žirije.

Obenem so se tudi režiserji vseh petih filmov potegovali za naziv evropskega režiserja leta, ki ga je odnesla Justine Triet.

Sorodna novica Anatomija padca

Anatomija padca je sodna drama, v kateri je na zatožni klopi vdova, obtožena umora svojega moža. Justine Triet je želela ustvariti film, ki želi v prvi vrsti prikazati propad razmerja med zakoncema. Obenem pa opozoriti na otroka, ki spremlja družinsko tragedijo in sodno dramo. V osredju filma je družina, ki jo sestavljajo nemška pisateljica Sandra, njen francoski mož Samuel in enajstletni sin Daniel, ki že leto dni živijo na samem v odmaknjenem kraju v francoskih Alpah. Ko Samuela najdejo mrtvega v snegu pod njihovo kočo, Sandra postane glavna osumljenka, so vsebino filma povzeli na spletni strani EFE, ki je evropske filmske nagrade podelila 36. po vrsti.

Vanessi Redgrave priznanje za življenjsko delo

Na več kot triurni prireditvi so podelili še več drugih nagrad. Nagrado za najboljši dokumentarni film je prejel film Smoke Sauna Sisterhood, ki je nastal v koprodukciji med Estonijo, Francijo in Islandijo. Režiserka filma Anna Hints je ob prejemu nagrade zahvalo kar odpela.

Za animirani film je nagrado prejel film Robot Dreams, katerega scenarist in režiser je Španec Pablo Berger. Nagrado fipresci za evropsko odkritje je prejel britansko-grški film How to have sex, ki ga režijsko podpisuje Molly Manning Walker.

Nagrajenci so takole pozirali v Berlinu. Foto: EPA
Nagrajenci so takole pozirali v Berlinu. Foto: EPA

Lani so prvič podelili evropsko nagrado za trajnostni razvoj, ki jo je prejela predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Letos so jo namenili turški podjetnici, filantropinji in ambasadorki umetnosti Güler Sabanci. Za nagrado je prejela drevo.

V soju žarometov so bili tudi britanska igralka Vanessa Redgrave, ki je prejela priznanje za življenjsko delo, španska režiserka Isabel Coixet s priznanjem za dosežek v svetovni kinematografiji in madžarski režiser Bela Tarr. Ta je prejel častno priznanje predsednika in upravnega odbora EFE. Ta je podelila tudi t. i. nagrade odličnosti.

Na prireditvi, ki jo je povezovala nemška igralka Britta Steffenhagen, so med drugim večkrat pozvali k miru, spomnili pa so se tudi več lani umrlih evropskih filmskih ustvarjalcev. Tako je bilo na projekciji In memoriam med drugim videti tudi imeni slovenskega scenarista in režiserja Maka Sajka in filmske producentke Dunje Klemenc.