Tonyja Soprana že osem let in pol upodablja James Gandolfini. Foto: Reuters
Tonyja Soprana že osem let in pol upodablja James Gandolfini. Foto: Reuters
Kaj se zgodi s Tonyjem in z njegovo družino? Foto: Reuters
Zadnjo epizodo si je v ZDA ogledalo 11,9 milijona gledalcev. Foto: Reuters

V bran priljubljene nadaljevanke o mafijskem šefu Tonyju Sopranu in njegovi ožji ter širši družini se je že postavil scenarist David Chase. Pojasnil je, da ni nameraval z nepojasnjenim koncem nikogar razjeziti, za tiste, ki so željni nadaljevanja, pa ne izključuje filma, ki bo temeljil na seriji.

Po šestsezonskem vzdrževanju napetosti se je po osmih letih in pol zgodba končala s črnim zaslonom, zaradi česar je ostalo nezadovoljnih kakih 12 milijonov gledalcev, ki jim konec ni prinesel odgovora na osrednje vprašanje – ali Tony Soprano preživi ali ga ubijejo?

"Nimam želje po tem, da bi pojasnjeval, branil ali interpretiral konca, ali mu karkoli dodajal," je pojasnil Chase v intervjuju za časopis The Star-Ledger iz New Jersey, kjer se zgodba Sopranovih tudi odvija. Kot še dodaja, niso želeli biti predrzni, ampak so serijo končali tako, kot se jim je zdelo prav, nihče od ustvarjalcev pa ni pomisli, da bi s takšnim koncem jezili gledalce. "Ljudje dobijo občutek, da se skušamo iz njih norčevati, kar sploh ni res. Želimo jih le zabavati," še dodaja scenarist.

In česa ne razkrije konec zadnje epizode?
Najbrž ni treba posebej poudariti, da naj tisti, ki ne želijo izvedeti konca zadnje epizode, na tem mestu prenehajo brati. Torej, v zadnjem prizoru Tony Soprano, ki ga vsa ta leta upodablja James Gandolfini, obkrožen s smejočo se družino žveči cvrto čebulo v neki restavraciji v New Jerseyju. V restavracijo vstopi moški, ki je podoben poklicnemu morilcu, in zazdi se, da bo pobil celo družino, nato pa se zaslon za nekaj sekund zatemni in gledalec lahko le ugiba, kako se zgodba zaključi.

Film nima več kaj povedati
Zaradi zatemnjenega zaslona je marsikateri gledalec pomislil, da je izgubil signal, HBO-jev elektronski predal, ki je leta 1999 prvič predstavil serijo, pa je kmalu preplavila cela množica pošte. Na vprašanje, ali se obeta tudi film, je Chase odgovoril, da dvomi, saj se mu zdi, da so povedali vse, kar so mislili. Vendar pa v primeru, da bi dobil res dobro idejo, tudi te možnosti ne izključuje.

Nedeljska epizoda je pred male zaslone pritegnila 11,9 milijona gledalcev in tako postala četrta najbolj gledana epizoda. Prehiteli so jo še prvi del četrte sezone leta 2002 (12,4 milijona), zadnji del te sezone (12,5 milijona) in prvi del pete sezone leta 2004 (12.1 milijona).