Eden izmed protagonistov filma Sosedje (hrv. Susjedi). Foto: HAVC
Eden izmed protagonistov filma Sosedje (hrv. Susjedi). Foto: HAVC

Protagonisti filma po odhodu iz teh institucij poskušajo znova sestaviti koščke svojega uničenega življenja. V uvodu večkrat nagrajenega dokumentarca se ti ne predstavijo z imeni, temveč v kamero sporočijo svojo diagnozo duševne bolezni.

Foto: HAVC
Foto: HAVC

Novi sosedje so v mestu
Za sabo zapreti vrata tovrstne institucije pa ne pomeni le odhoda iz osame za zidovi ustanove in na novo pridobljene svobode, temveč tudi spopad s samostojnejšim življenjem. Film nam tako med drugim približa njihovo hrepenenje po običajnem vsakdanu, želje, obžalovanja in drobne uspehe. Saj je življenje vredno živeti, beremo v napovedi dokumentarca.

Hrvaška premiera v družbi protagonistov filma
Film je svetovno premiero doživel na lanskem festivalu ZagrebDox, kjer je prejel nagrado občinstva za najboljši film. Z nagrado so ga ovenčali na 14. SEEfestu – filmskem festivalu jugovzhodne Evrope v Los Angelesu, kjer je bil izbran za najboljši dokumentarni film, direktor fotografije Jasenko Rasol pa je prejel nagrado za najboljšo fotografijo v dokumentarcu. Na Hrvaškem je bil premierno prikazan v Osijeku, kjer so film tudi snemali skozi obdobje treh let. Premierne projekcije so se udeležili tudi vsi protagonisti filma, so zapisali pri hrvaškem avdiovizualnem centru.

Plodovit producent, scenarist in režiser
Film je delo leta 1967 v Zagrebu rojenega Tomislava Žaje, ki je magistriral iz režije dokumentarnega filma na praškem FAMU-ju. Kot producent, scenarist in režiser je posnel približno 50 dokumentarnih filmov, več kratkih igranih filmov, dve televizijski adaptaciji gledaliških predstav in tri celovečerne filme – enega kot režiser in soscenarist ter dva kot koproducent.

Tomislav Žaja je član hrvaškega društva filmskih režiserjev, hrvaškega združenja producentov, Evropske dokumentarne mreže in lastnik produkcijske družbe Gral Film. Dokumentarec Sosedje je nastal v produkciji omenjene hiše in s podporo hrvaškega avdiovizualnega centra.

Dokumentarec si lahko ogledate spodaj!

Sosedje, hrvaški dokumentarni film