Fantje South Parka se avstralskega pustolovca niso lotili prvič. Foto: EPA
Fantje South Parka se avstralskega pustolovca niso lotili prvič. Foto: EPA
South Park
Pokojnega Irwina so si zamislili kot gosta zabave, ki jo je organiziral hudič. Foto: Comedy Central
South Park
Serija South Park s svojim humorjem pogosto sproži številna neodobravanja. Foto: AFP

V epizodi je mogoče videti krvavega avstralskega pustolovca Irwina, ki mu iz prsnega koša visi skat. Epizoda je takoj sprožila številna zgražanja, ki so prizor opisali kot brezčuten in neprimeren, v bran ustvarjalcev South Parka pa se je postavila Comedy Central, mreža, ki stoji za serijo. "Fantje iz South Parka ves čas počnejo neprimerne stvari. Njihov cilj je, da pripravijo ljudi do smeha, in ne razžalitev ljudi," so povedali na televizijski mreži.

V epizodi South Parka se animirana podoba pokojnega Steva Irwina udeleži zabave ob noči čarovnic, ki jo je organiziral hudič. Med preostale goste so ustvarjalci serije uvrstili še Hitlerja, velško princeso Diano, Irvina pa zaradi neprimerne obleke vržejo z zabave.

Do kod sežejo meje ustvarjalne svobode?
Predstavnik mreže Comedy Central Tony Fox je povedal, da se zavedajo, da so ustvarjalci South Parka provokativni in da so si tudi tokrat privoščili podobno. Poudaril je, da imajo precej veliko svobodo pri ustvarjalnosti in izboru tematike in tokrat je šlo prav za takšen primer. Humor, s katerim ustvarjalca serije Matt Stone in Trey Parker opozarjata na različne problematike družbe ali si le privoščita različne znane osebnosti, se zdi marsikomu skrajno neprimeren, po drugi strani pa so si junaki South Parka skozi leta nabrali tudi številne oboževalce.

Ni prvič, da je vključevanje znanih osebnosti in norčevanje iz njih privedlo do nasprotovanj javnosti. Tako ni bila nespregledana epizoda, v kateri so si privoščili Toma Cruisa in njegovo scientologijo, odziv pa je sledil tudi epizodi z Devico Marijo in s prerokom Mohamedom.

Avstralski narodni heroj
44-letni Steve Irwin, slavni 'lovec na krokodile', je umrl, potem ko ga je med snemanjem dokumentarnega filma na Great Barrier v Queenslandu zadel skat. Njegova smrt je sprožila žalovanje številnih Avstralcev, za katere je bil Irwin zaradi svojega naravovarstvenega dela pravi narodni heroj. Žalne slovesnosti v Irwinovem Crocoseumu v Queenslandu se je udeležilo več kot 5.000 ljudi. Ustvarjalcem South Parka nekateri očitajo predvsem to, da so si norčevanje iz Irwinove smrti privoščili tako kmalu po tragičnem dogodku, ko družina pokojnega še vedno žaluje.