Z izjavo misli predvsem na odziv na širjenje koronavirusa v ZDA, kjer grožnje do nedavno niso jemali resno.

Spike Lee se je rodil leta 1957 v Atlanti, v ameriški zvezni državi Georgia. Foto: Reuters
Spike Lee se je rodil leta 1957 v Atlanti, v ameriški zvezni državi Georgia. Foto: Reuters

Organizatorji 73. filmskega festivala v Cannesu v Franciji, ki naj bi vrata odprl 12. maja, so po poročanju Guardiana v četrtek sporočili, da dogodek prestavljajo na za zdaj nedoločen datum. Želijo si, da bi izvedba uspela konec junija ali začetek julija. Odpoved majskega termina je seveda posledica ukrepov proti zajezitvi koronavirusa.

Film Črni kkklanovec je v Cannesu osvojil veliko nagrado režije. Foto: Karantanija Cinemas
Film Črni kkklanovec je v Cannesu osvojil veliko nagrado režije. Foto: Karantanija Cinemas

Lee ostaja predsednik žirije, ob novici o imenovanju je sporočil, da je "obenem šokiran, srečen, presenečen in ponosen," da bo soustvarjal zgodovino. Lee bo na festivalu prejel tudi zlato palmo za življenjsko delo.

Vedno na voljo za predsedovanje žiriji
Odzval se je tudi na preložitev festivala. Za Variety je danes povedal, da je vedno, tudi ob drugih terminih, jasno na voljo, da prevzame svojo vlogo predsednika žirije. "Ne pozabimo, da je to največji svetovni filmski festival, največji svetovni oder za kino in da bom prvi temnopolti predsednik žirije," je dejal. "Torej, glej, ne morem se pretvarjati [da vem], kaj se bo zgodilo jutri. Vsakdo mora moliti, na kolenih, moliti, da izstopimo iz tega, poiščemo cepivo, se spet postavimo na noge – fizično, čustveno in finančno po vsem svetu. To ni šala. To ni film. Ljudje umirajo."

Želi si, da bi ameriški predsednik Donald Trump koronavirus prenehal imenovati kitajski virus. "S tem ogroža azijske Američane. Kaj res ni okoli njega nikogar, da bi rekel: "Ne moreš tega reči."?

Sedem njegovih filmov je v Cannesu doživelo premiero
Lee je veteran canskega festivala, saj je kar sedem njegovih filmov tam doživelo premiero. Za prvega, romantično komedijo Mora ga imeti, je bil leta 1986 tudi nagrajen v sekciji Directors' Fortnight. Zgodbo o Noli Darling, umetnici iz Brooklyna, je leta 2017 poustvaril še kot TV-serijo za spletno platformo Netflix.

Tracy Camilla Johns (Nola Darling) v filmu Mora ga imeti. Foto: IMDb
Tracy Camilla Johns (Nola Darling) v filmu Mora ga imeti. Foto: IMDb

"Lahko bi rekli, da je Cannes vplival na to, kdo sem postal v svetovni kinematografiji," je dejal Lee, ki je pred dvema letoma prav tam predstavil svoj zadnji film Črni KKKlanovec, za katerega je pozneje med drugim prejel zlati kipec za prirejeni scenarij. To je bil njegov prvi oskar doslej, predtem je bil za nagrado nominiran dvakrat.

Lee je posnel množico odmevnih filmov, med njimi so denimo Poslednja noč, Štiri deklice in Insajder. V svojih delih pogosto upodablja rasna razmerja v ZDA, med drugim v celovečercu V vročici noči, dokumentarcu o orkanu Katrina z naslovom Ko so nasipi popustili: Rekviem v štirih dejanjih in filmu o boksarju Miku Tysonu. Od leta 1983 snema filme v okviru svoje produkcijske hiše 40 Acres and a Mule, v okviru katere je doslej nastalo 35 filmov. V kar desetih svojih filmih je tudi nastopil.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Njegovo rojstno ime je Shelton Jackson, v otroštvu pa je dobil vzdevek Spike. Rodil se je leta 1957 v Atlanti, v ameriški zvezni državi Georgia. Njegova mama Jacqueline je bila učiteljica umetnosti in književnosti, oče William James Edward Lee III. pa je bil džezovski glasbenik in skladatelj.

Redni profesor na newyorški šoli Tisch School of the Arts
Poleg režije in produkcije je Lee dejaven tudi kot profesor. Leta 1991 je o filmskem ustvarjanju predaval na elitni ameriški univerzi Harvard. Leta 1993 pa začel poučevati na newyorški šoli Tisch School of the Arts, kjer je študiral tudi sam. Leta 2002 so ga imenovali za umetniškega vodjo šole, trenutno pa je redni profesor.