Foto:
Foto:
Felicity Huffman
Felicity Huffman se je iz televizijske igralke prelevila v odlično filmsko zvezdo. Foto: Reuters
Matt Dillon
Matt Dillon se je očitno izkopal iz obdobja nekoliko slabše kariere. Foto: Reuters

Umetniški oskar je "pogovorno" ime za nagrade Independent Spirit Awards, ki jih podeljuje Film Independent - skupina neodvisnih filmskih ustvarjalcev. Film Gora Brokeback so neodvisni filmarji razglasili za najboljši film, režiser Gore Ang Lee pa je postal najboljši režiser. V glavni moški vlogi se je najbolje odrezal Philip Seymour Hoffman (Capote), v ženski različici kategorije pa je slavila Felicity Huffman (Transamerica).

Štirje dvojčki nagrad
Kljub osvojitvi dveh glavnih nagrad pa podelitev nagrad Independent Spirit Awards ni prinesla prevlade filma Gora Brokeback. Še trije filmi so dobili po dve nagradi. Začnimo kar pri drami Usodna nesreča, nastop v kateri je Mattu Dillonu prinesel priznanje za najboljšega igralca v stranski vlogi, režiser Paul Haggis pa je prejel tudi priznanje za najboljši celovečerni prvenec.

Capote je odnesel nagrado za najboljšega glavnega igralca (Phillip Seymour Hoffman) in scenarij, ekipi Transamerice pa sta pripadli priznanji za najboljšo glavno igralko (Felicity Huffman) in najboljši scenaristični prvenec (Dunkan Tucker).

Matt Dillon stopa proti luči
Nagrade se je še posebno veselil Matt Dillon, čigar kariera je zadnja leta životarila v somraku. 42-letni igralec, ki je v osemdesetih letih veljal za enega največjih igralskih upov, se je kasneje kar nekako izgubil v povprečju. Dan pred velikim dogodkom v gledališču Kodak, kjer podeljujejo oskarje, pa je Dillon kljub uspehu ostal zadržan: "Nočem preveč razmišljati o oskarjih; drugače se mi bo zmešalo," je dejal igralec, ki je v filmu Usodna nesreča navdušil z vlogo nasilnega policaja.

Letošnja serija filmskih nagrad utegne biti ena najbolj "harmoničnih". Prav na vseh dosedanjih podelitvah filmskih priznanj je namreč najboljši film postal Gora Brokeback. Ang Lee in njegova četa je tako v žep pospravila že zlati globus in britansko različico oskarja, priznanje bafta. Ali bo zmagoviti trojček (če upoštevamo še nagrado Independent Spirit Awardd) kmalu postal četverček?

9.000 članov žirije
Podelitev umetniških oskarjev pa utegne sprožiti nov val protestov Izraelcev, ki so v terorističnih napadih Palestincev izgubili otroke. Ti so namreč že pred nekaj dnevi podpisali peticijo, s katero so skušali doseči umik palestinskega fillma Paradise Now s seznama nominirancev za najboljši tujejezični film, saj naj bi prinašal odkrito propagando nasilnega palestinskega boja za osvoboditev. In ravno ta film je 9.000 neodvisnih filmarjev - tolikov jih odloča o nagradah Independent Spirit Awards - razglasilo za najboljši film.

Politika je bila tudi osrednja tema zmagovitega dokumentarca. Žirijo je navdušil Enron: The Smartest Guys in the Room (Enron: Najbolj bistri fantje v sobi), ki razkriva ozadje in razsežnosti finančnega škandala Enron. Film je tudi med nominiranci za oskarja za najboljši dokumentarec.

Odstop od "nizkoproračunske" norme
Izid 21. "kroga" nagrad Independent Spirit je bil kar malo presenetljiv. Neodvisni filmski ustvarjalci so namreč običajno nagradili številne nizkoproračunske produkcije, ki sta jih odlikovali velika inovativnost in obravnava provokativnih tem, letos pa so ovenčali skoraj zgolj filme, ki se potegujejo tudi za oskarje. Torej predvsem filme velikih hollywoodskih studiev.