Viola Davis v filmu Ženska kralj. Foto: IMDb
Viola Davis v filmu Ženska kralj. Foto: IMDb
Sorodna novica Znani nominiranci za oskarje. Film Vse povsod naenkrat z enajstimi nominacijami.

Nikogar ni pretirano presenetilo, da je na torkovi razglasitvi oskarjevskih nominacij s kar enajstimi omembami slavila znanstvenofantastična komedija Vse povsod naenkrat v režiji Daniela Kwana in Daniela Scheinerta ter da ji s po devetimi nominacijami sledita irska drama Duše otoka in nemška zgodovinska epopeja Na Zahodu nič novega. Favoritki Cate Blanchett (Tár) in Michelle Yeoh (Vse povsod naenkrat) sta se razveselili nominacij, prav tako po pričakovanjih tudi Ke Huy Quan (Vse povsod naenkrat) in Brendan Fraser (Kit).

Podelitev oskarjev bo letos potekala 12. marca (po našem času se bo pisal že 13. marec zjutraj), slavje pa bo povezoval Jimmy Kimmel.

V nekaterih kategorijah so glasneje kot nominiranci odmevala imena tistih, ki niso bili poklicani.

Akademija zgodovinsko ni najbolj naklonjena Tomu Cruisu. Za igralskega oskarja je bil sicer nominiran trikrat, a ga nikoli ni dobil. Foto: EPA
Akademija zgodovinsko ni najbolj naklonjena Tomu Cruisu. Za igralskega oskarja je bil sicer nominiran trikrat, a ga nikoli ni dobil. Foto: EPA

Nobenega presežnega filma v ženski režiji?
Potem ko sta zadnji dve leti oskarja za najboljšo režijo osvojili režiserki, ni letos Akademija v kategoriji najboljše režije nominirala niti ene ženske. Številni so upali, da bo veliki met uspel Gini Prince-Bythewood, ki je režirala spektakel Ženska kralj, ali pa Sarah Polley, ki je podpisala tiho dramo o menonitski skupnosti Women Talking. Prav tako ne gre pozabiti na Domee Shi, režiserko enega najbolj priljubljenih animiranih celovečercev leta (Jaz, rdeča panda), in na Charlotte Wells, avtorico enega letos kritiško najbolj hvaljenih filmov, Po soncu. Za dobro mero navajamo še Lauro Poitras, ki se je z dokumentarcem Vsa ta lepota in prelivanje krvi poklonila aktivistki Nan Goldin.

V 95-letni zgodovini podeljevanja oskarjev so bile ženske za režijo nominirane samo sedemkrat, zmagale pa so trikrat: leta 2010 Kathryn Bigelow (Bombna misija), Chloé Zhao leta 2021 (Dežela nomadov) in lani Jane Campion (Moč psa).

Iz nabora nominirancev je bil v celoti izpuščena biografska drama Till, v kateri scenaristka in režiserka Chinonye Chukwu popisuje življenje Emmetta Tiila, ikone boja za državljanske pravice; Emmett je bil leta 1955 v Misisipiju obsojen in linčan na podlagi lažnega pričanja belke, ki ga je obtožila nadlegovanja. Številni so pričakovali, da bo za najboljšo vlogo nominirana vsaj Danielle Deadwyler, ki je upodobila protagonistovo mamo.

"Živimo v svetu in delamo v industriji, ki je tako predano zavezana vzdrževanju belosti in utrjevanju brezsramne mizoginije do temnopoltih žensk," je Chinonye Chukwu na to temo včeraj zapisala pod objavo na Instagramu.

Top Gun – nominacija za scenarij, ne pa za igralca
Poletni spektakel Top Gun: Maverick se je pri letošnjih nominacijah sicer odrezal nad pričakovanji – nominiran je kar šestkrat, med drugim za najboljši film in najboljši prirejeni scenarij –, izpuščen pa je bil obraz, ki je sinonim za uspeh filma. Tom Cruise, sicer ena zadnjih velikih filmskih zvezd v industriji, ima dolgo zgodovino ignoriranja Akademije. Oskarja ni dobil še nikoli, čeprav bi si ga najbrž zaslužil za vlogi v filmih Jerry Maguire in Magnolija. V zadnjih dvajsetih letih ni bil za to nagrado niti nominiran.

Nak, Peelova grozljivka z družbenokritično noto, je ostala brez vseh nominacij. Foto: Kinodvor
Nak, Peelova grozljivka z družbenokritično noto, je ostala brez vseh nominacij. Foto: Kinodvor

Številni so napovedovali, da bo telesno izrazito zahtevna vloga bojevnice, generalke Nanisce, v zgodovinskem spektaklu Ženska kralj prinesla nominacijo Violi Davis. Ob tem je treba omeniti, da so violo Davis nominirali tako igralski ceh (za nagrado SAG) kot tudi "britanski oskarji", bafte.

Babilon ni očaral
Torkovo jutro se je precej kilavo izteklo tudi za ustvarjalno ekipo Babilona, velikopotezne ode dobi nemega filma in zlati dobi Hollywooda, ki jo je režiral Damien Chazelle. Film, ki je po večini ocen stal okoli 80 milijonov dolarjev, jih je zaslužil samo trideset, kritike pa je večinoma pustil mlačne. Čeprav je igralska zasedba natrpana z zvezdniki, kot sta Margot Robbie in Brad Pitt, je bil Babilon na koncu nominiran le v treh tehničnih kategorijah (za kostumografijo, glasbo in scenografijo).

Niti v tehničnih kategorijah pa ni bil nominiran Nak, tretji celovečerec Jordana Peela. Upanje na nominacijo za najboljšo režijo ali film je bilo optimistično, vseeno pa je presenetljivo, da eden vizualno najbolj inovativnih filmov zadnjega leta ni bil vreden niti omembe.

Težko je biti "swiftie"
Nezadovoljni so tudi oboževalci Taylor Swift: že prejšnji mesec se kratki film All Too Well ni uvrstil v ožji izbor za nominacijo, zdaj pa je izpadla še njena izvirna pesem – za film Kjer pojejo raki je prispevala pesem Carolina.

Favorit v kategoriji najboljše pesmi je sicer singel iz indijske uspešnice RRR, ki so ji številni napovedovali preboj v kategoriji najboljšega filma, a se to na koncu ni zgodilo.

In na koncu je tu še Paul Dano, ki po dvajsetih letih izjemnih vlog (Naša mala mis, Tekla bo kri, Ugrabljeni, Love & Mercy) nima še niti ene oskarjevske nominacije. Ta seštevek ostaja nespremenjen tudi po njegovi vlogi v Fabelmanovih, avtobiografski drami v režiji Stevena Spielberga. Upodobil je rahlo suhoparnega, a ljubečega očeta Sammyja Fabelmana. Za stransko vlogo v istem filmu je sicer nominiran Judd Hirsch, ki ima pred kamero občutno manj časa.