Igralci in scenaristi opozarjajo na najrazličnejše temne scenarije, po katerih bi studii lahko začeli zmanjševati stroške (in višati dobičke) z uporabo generativne umetne inteligence. Tehnologijo že zdaj uporabljajo za to, da
Igralci in scenaristi opozarjajo na najrazličnejše temne scenarije, po katerih bi studii lahko začeli zmanjševati stroške (in višati dobičke) z uporabo generativne umetne inteligence. Tehnologijo že zdaj uporabljajo za to, da "digitalno pomladijo" znake staranja na igralcih ali pa spremenijo njihovo premikanje ust, da se slika bolje ujema s sinhronizacijo filma v drug jezik. Foto: AP
Sorodna novica Stavka scenaristov je končana, upravni odbor sindikata podpisal pogodbo s studii

Vodje studiev, kot sta velikana Disney in Netflix, so se s pogajalci sindikata filmskih igralcev SAG-AFTRA redno srečevali od prejšnjega tedna. A v izjavi, ki so jo objavili pozno v sredo, so studii pojasnili, da so se pogovori ustavili in bodo začasno prekinjeni. "Po tehtnih pogovorih je jasno, da je razlika med AMPTP in SAG-AFTRO prevelika in da nas pogovori ne vodijo več v produktivno smer," so zapisali. Studie na pogovorih zastopa Zveza filmskih in televizijskih producentov (AMPTP).

AMPTP je sicer prejšnji mesec sklenil dogovor s hollywoodskimi scenaristi, s čimer se je končala dolgotrajna in vzporedno sočasno potekajoča stavka njihovega sindikata. Glede na to, da imajo v SAG-AFTRI v številnih točkah enake zahteve kot pred njimi scenaristi, je v industriji vladal optimizem, da bo dogovoru s scenaristi hitro sledil še dogovor z igralci.

Dokler se igralci ne vrnejo pred kamere, delo stoji
Čeprav scenaristi zdaj znova delajo, pa se večina filmskih in televizijskih produkcij ne more začeti, dokler zahteve SAG-AFTRE niso rešene. To zabavno industrijo in njene delavce vsak dan stane milijone dolarjev.

Pošteno plačilo bi bilo "nevzdržno gospodarsko breme"
V sredni izjavi je AMPTP obtožil igralce, da postavljajo pretirane zahteve, vključno z deležem prihodkov od uspešnih pretočnih vsebin, kar bi "samo po sebi stalo več kot 800 milijonov dolarjev na leto". V studiih so to opredelili za "nevzdržno gospodarsko breme".

Sorodna novica Igralci v dobi umetne inteligence: bodo studii začeli snemati filme brez njih?

Igralski sindikat so tudi obtožili, da zavrača vzporedno povišanje plač, kar sta sprejela sindikata scenaristov in režiserjev na začetku tega leta. "Upamo, da si bo SAG-AFTRA premislila in se kmalu vrnila k produktivnim pogajanjem," so še sporočili iz studiev. V sindikatu izjave niso komentirali.

Igralci so tako kot scenaristi zahtevali izboljšanje plač, večjo preglednost nad dobičkom pri uspešnih pretočnih oddajah in zaščito pred nepooblaščeno uporabo umetne inteligence.
Njihove zahteve glede plačila segajo dlje od zahtev scenaristov. Tudi njihova zaskrbljenost glede grožnje, ki jo predstavlja raba umetne inteligence, je bolj oprijemljiva. Bojijo se namreč, da bi lahko tehnologijo uporabili za kloniranje njihovih glasov in podob, ki bi bili nato na razpolago za večno uporabo brez nadomestila ali privolitve.

Nekatere filmske in televizijske produkcije, v katerih so udeleženi manjši hollywoodski studii, se sicer že nadaljujejo zaradi t. i. začasnih sporazumov, ki dovoljujejo delo tudi med stavko.