Film Stena senc poljske režiserke Elize Kubarske je prejel glavno nagrado mesta Domžale. Žirija je film opisala kot "najčistejši izraz gorske kulture".

Prizor iz filma Stena senc. Foto: Festival gorniškega filma
Prizor iz filma Stena senc. Foto: Festival gorniškega filma

"Presunljivo in polnopomensko vsebino z večplastno sporočilnostjo je režiserka predstavila neevrocentrično in povezala s prepoznavnim slogom, ki ga zaznamujeta prefinjen čut za pokrajinsko estetiko in refleksiven pripovedni ritem," je žirija zapisala v obrazložitvi nagrade.

Poleg glavne nagrade mesta Domžale je žirija, ki so jo sestavljali filmski producent Daniel Burlac, filozof in publicist Jernej Šček ter alpinist Viki Grošelj, med 32 filmi v tekmovalnem programu nagradila tudi najboljše v posameznih kategorijah.

Nagrajeni filmi bodo v nedeljo na ogled v Domžalah.

Na vrh Termoelektrarne Trbovlje
Nagrado za najboljši plezalni film je prejel slovenski film 360 Ascent Roka Lukšiča in Martina Smerdela.

"Vrhunski izdelek plezalske filmske industrije, tehnično in strokovno neoporečno poročilo najvišje umetne večraztežajne smeri na svetu, ki so jo namensko postavili – in razstavili – na vrh Termoelektrarne Trbovlje," je v obrazložitvi med drugim zapisala žirija.

Alpinizem, šport, avantura

Najboljši alpinistični film je Jugozahodna stena Everesta, ganljiva in fascinantna filmska pripoved, ki je po mnenju žirije odličen povzetek enega ključnih dogodkov v zgodovini himalajizma. Gre za vsebinsko bogat in zgodovinsko natančen filmski poklon v nesmrten spomin na štiri velike slovaške alpiniste, ki so se leta 1988 podali v veličastno in tragično pustolovščino. Film je nagradila tudi žirija Televizije Slovenija, ki so jo sestavljali Aleša Valič, Miha Lampreht in Miro Štebe.

Najboljši film o gorah, športu in avanturi je po mnenju žirije Srečno, Poljaki! Adama Nawrota. "Film zaznamujejo prepričljivi in dinamični vizualni elementi, pomenska uporaba tišine in smotrno prepletanje avanture, športa, zgodovine in politike, s čimer bo gledalec spoznal kompleksno in prelomno zgodbo, ki je spremenila svet," piše v obrazložitvi.

Sorodna novica Korra Pesce: Ko preplezam eno smer, že razmišljam, kako bo potekala nova

Kultura, narava, gore

V kategoriji gorska narava in kultura je slavil film In pride večer Maje Novaković.

"To ni film, je olje na platnu, edinstvena in nepozabna miniaturna umetnina, prava himna kulturi klenih gorjanov, v tem primeru dveh preprostih žensk iz odmaknjenih hribov vzhodne Bosne. Tih in meditativen prikaz izginjajočega sveta in lekcija nam, da se na vrline tovrstnega sveta ne pozabi," piše v obrazložitvi nagrade.

Nagrado za kratki gorniški film je prejel Nebeški led Daniela Bleuerja. Kot piše v obrazložitvi, zimski alpinistični raj zaledenelih slapov Švice odstira vprašanja tveganja, odgovornosti in lepote narave na edinstveno čaroben, eteričen način.

Žirija je podelila tudi častni pohvali alpinističnemu filmu Od morja do neba Michaela Dillona in med filmi o gorski naravi in kulturi slovenskemu dokumentarcu Sinovi burje Mihe Čelarja, ki je hommage zadnji slovenski avtohtoni pasmi – kraškemu ovčarju in odgovor na pritiske slovenske politike, ki je hotela zdesetkati volčjo populacijo.

Dokumentarni film Sinovi burje