9. Teden ruskega filma se bo začel s slovesnim odprtjem drevi ob 18. uri v Sokolskem domu v Škofji Loki. Vsi filmi, ki bodo na ogled, so opremljeni s slovenskimi podnapisi, projekcije pa so brezplačne.

Naslovna protagonista filma Ana Karenina, zgodba Vronskega sta upodobila Elizabeta Bojarska in Maksim Matvejev. Foto: Kino Sora Škofja Loka
Naslovna protagonista filma Ana Karenina, zgodba Vronskega sta upodobila Elizabeta Bojarska in Maksim Matvejev. Foto: Kino Sora Škofja Loka

Kot prvi film bo drevi ob 18.30 na ogled drama Ana Karenina, zgodba Vronskega (2017, r. Karen Šahnazarov), v ponedeljek bosta sledili komična drama Zerograd (1988, r. Karen Šahnazarov) in drama Brez ljubezni (2017, r. Andrej Zvjagincev). V torek bosta sledila triler Vladivostok (2021, r. Anton Bormatov) in drama Prekla (2019, r. Kantemir Balagov), festival bo dan pozneje sklenila drama Letalska posadka (2016, r. Nikolaj Lebedev).

Plakat za komično dramo Zerograd iz leta 1988. Foto: Kino Sora Škofja Loka
Plakat za komično dramo Zerograd iz leta 1988. Foto: Kino Sora Škofja Loka

Filmska platna po svetu znova žarijo
Škofjeloški župan Tine Radinja je v programski knjižici festivala spomnil, da se je 8. Teden ruskega filma odvrtel v zadnjih brezskrbnih dnevih tistega lepega običajnega minulega sveta novembra 2019. "Potem je ves svet zajela pandemija koronavirusa, ki je za predolgo časa zatemnila tudi čudovito svetlobo filmskega projektorja. Novo upanje in svetloba zdaj znova ožarjata svet, kinematografska platna pa ponovno žarijo po svetu. Tudi pri nas," je zapisal župan.

Kot je še poudaril Radinja, je ruski film znova v vrhunski formi. Ob tem je poudaril film Brez ljubezni enega najboljših režiserjev našega časa in film Prekla, kot eno najosupljivejših filmskih umetnin zadnjih let. Le retrofantastična kriminalna komedija Zerograd je nekoliko starejšega datuma, a je s svojo vsebino zdaj še bolj aktualen, saj junak v filmu odkriva skrivnost za skrivnostjo ter spoznava, da vrnitev v resnično življenje ne bo tako preprosta, je še zapisal škofjeloški župan.

Šesterica izjemnih del ruske kinematografije
Nikolaj Gusev
, direktor Ruskega centra znanosti in kulture v Ljubljani, je poudaril, da tokratni Teden ruskega filma prinaša šest izjemnih del ruske kinematografije, med njimi premierno tudi lani posnet Vladivostok, ki mojstrsko opisuje dramatično usodo sodobnega mladega človeka, ki se znajde v težki življenjski situaciji. Ustvarjalci skozi filmsko zgodbo spregovorijo o večplastnosti in nepredvidljivosti sveta, v katerem živimo, ter našega življenja nasploh.

Skozi leta je Teden ruskega filma v Škofji Loki, ki povezuje ljubitelje ruske kinematografije v Sloveniji, postal pomemben tradicionalni kulturni dogodek. Gusev upa, da bo festival, ki prispeva tudi h krepitvi medsebojnega razumevanja med narodoma, še naprej ostal privlačen in vsebinsko bogat dogodek za vse v Sloveniji, ki cenijo rusko kinematografijo. Ravnatelj Gimnazije Škofja Loka Jože Bogataj je dodal, da želijo rusko kulturo, tradicijo in jezik skozi filmski medij približati tudi mladim. Dijaki, ki se učijo ruščine, pri festivalu sodelujejo tako, da pripravijo kratke opise filmov za spremno knjižico.

Teden ruskega filma organizirajo Ruski center znanosti in kulture v Ljubljani, Gimnazija Škofja Loka ter javni škofjeloški zavod za organizacijo prireditev in dogodkov 973.