David Fincher, ki si je s Socialnim omrežjem prislužil kipec za najboljšo režijo, je v zahvalnem govoru opisal, kako čudno se je počutil, ko je v roke dobil scenarij, tako drugačen od 'priljubljene' teme, serijskih morilcev (Sedem, Zodiak). Foto: Reuters
David Fincher, ki si je s Socialnim omrežjem prislužil kipec za najboljšo režijo, je v zahvalnem govoru opisal, kako čudno se je počutil, ko je v roke dobil scenarij, tako drugačen od 'priljubljene' teme, serijskih morilcev (Sedem, Zodiak). Foto: Reuters
Natalie Portman
Natalie Portman, ki je nedavno oznanila zaroko in razkrila, da je noseča, na slovesnost ni prišla v črni ali beli toaleti, kar je bilo v zadnjem času njena stalnica, ampak v nežno rožnati obleki.
Colin Firth - že dolgo ne več 'samo' gospod Darcy. Foto: EPA
Robert de Niro
Komentatorji se ne morejo čisto zediniti, ali je bil govor Roberta de Nira - letošnji nagrajenec nagrade Cecila B. DeMilla za življenjsko delo - duhovit ali politično nekorektna brca v temo (ena od njegovih šal: 'Škoda, da nocoj ni z nami še več predstavnikov tujega tiska v Hollywoodu, a kaj, ko so jih - skupaj z večino natakarjev - tik pred slovesnostjo deportirali. Pa Javierja Bardema tudi.') Foto: Reuters
Paul Giamatti
Paul Giamatti: 'V tem filmu (Barney's Version, op. n.) sem lahko kadil, pil in seksal, pa še plačali so me zato. Krasna, krasna reč.' Foto: Reuters
Christian Bale
Christian Bale, ki je zlati globus dobil za vlogo boksarja, ki mu vajeti kariere zaradi kriminala in drog polzijo iz rok, se je med drugim zahvalil Marku Wahlbergu, ki v filmu The Fighter igra njegovega brata: 'Res moram izpostaviti Marka, on je gonilna sila celega filma, in 'glasen' nastop ki sem ga imel jaz, je mogoč samo, če ima sidro v obliki stoičnega, tihega lika. Sam sem bil ta tihi lik že večkrat in po navadi ostane neopažen.' Foto: EPA
Jane Lynch
Naj vas Glee, serija o srednješolcih, ki svoje težave rešujejo s petjem, spravlja ob živce ali navdušuje, tega, da je nespregledljiv dejavnik tako v glasbeni industriji kot med TV-serijami, ne gre zanikati. Foto: EPA
Michael Douglas
Eden bolj toplih trenutkov prireditve, na kateri ni manjkalo ostrih bodic in dvoumnih komentarjev, je bil nastop Michaela Douglasa, ki je nedavno uspešno premagal raka. Foto: Reuters
Blišč na Zlatih globusih

Če je, kot se za hollywoodske podelitve nagrad spodobi, treba določiti nekakšnega neuradnega "zmagovalca večera", je to letos postala "zeitgeistovska" drama Socialno omrežje, ovenčana z zlatimi globusi za režijo (David Fincher), izjemni, hitro tempirani scenarij (Aaron Sorkin) in seveda najboljšo dramo - slednji kipec je, mimogrede, podelil Michael Douglas, ki je pred kratkim zmagal v bitki z rakom. "Oh, verjetno obstaja še kak lažji način, da človek dobi stoječe ovacije," se je pošalil shujšani, a dobro razpoloženi Douglas.

Natalie Portman zlati globus za vlogo shizofrene baletke v smrtonosni spirali v kritiško hvaljeni (in v odštevanju do nagrad močno promovirani) drami Črni labod (Black Swan) skoraj ni mogel uiti. Podobno "neizogiben" se je zdel kipec za Colina Firtha in njegovo upodobitev jecljajočega kralja Jurija VI. v filmu Kraljevi govor. (V svojem govoru se Firh ni pozabil zahvaliti Harveyju Weinsteinu, hollywoodskemu studijskemu mogotcu, čigar filmi se v sezoni nagrad po navadi znajdejo pod žarometi).

Portmanovi, ki trenutno velja za izjemno močno favoritko za oskarja za glavno žensko vlogo, za ovratnik diha Annette Bening, ki je za vlogo stroge lezbične mame v filmu The Kids Are All Right dobila zlati globus za najboljšo žensko vlogo v muzikalu ali komediji. 'Zelo sem ponosna, da sem bila del zgodbe o ženskah, ki se močno ljubita in poskušata obdržati svojo družino skupaj. Najprej se moram zahvaliti svoji partnerici, Julianne Moore, ki me je prosila, naj sprejmem vlogo.' Z Moorovo v filmu igrata par, ki se znajde pod pritiskom, ko njuna otroka skleneta poiskati darovalca sperme, ki jima je omogočil družino.

Na moškem spektru iste kategorije je slavil Paul Giamatti za stransko vlogo v filmu Barney's Version, zgodbi o godrnjavem, vulgarnem, zapitem televizijskem producentu, ki se na stara leta spominja neštetih prigod iz svojega življenja, tudi svojih treh žena, ki jih igrajo Rachelle Lefevre, Minnie Driver in Rosamund Pike, Giamatti pa jih je opisal kot "trojico hudih bejb". "V tem filmu sem lahko kadil, pil in seksal, pa še plačali so me zato. Krasna, krasna reč," je v govoru zadovoljno pripomnil Giamatti.

Melissa Leo in Christian Bale sta pobrala globusa za najboljšo žensko oz. moško stransko vlogo, oba za svoj nastop v biografski boksarski drami The Fighter (jo je pa zato z dolgim nosom odnesel Mark Wahlberg, ki je bil za svojo upodobitev lahkokategornega šampiona Mickyja Warda nominiran za najboljšo glavno vlogo v drami).

Gesta sprave za Marka Zuckerberga
Če se za hip vrnemo k Socialnemu omrežju: Aaron Sorkin je v svojem govoru z zahvalami zasul predvsem hollywoodske "operativce", od studia Sony do svojega agenta, producenta Scotta Rudina in celo publicista - nato pa je oljčno vejico miru ponudil tudi portretirancu Socialnega omrežja, Marku Zuckerbergu, ki je ob premieri za film in njegove ustvarjalce skorajda ni našel lepe besede. "Mark Zuckerberg, če mogolče gledaš: Rooney Mara na samem začetku filma napove tvojo prihodnost (da ga ne bodo ljudje nikoli marali, ker je "rit", op. n.). Motila se je. izkazal si se za velikega podjetnika, izjemnega vizionarja in neverjetnega altruista."

Nobene ljubezni za Johnnyja
Čeprav se je najbrž smejalo ekipi filma o genezi Facebooka, pa se je letos kak zlat globus "našel" za skoraj vsak film. Še največji osmoljenec je verjetno znanstvenofantastični spektakel Christopherja Nolana Izvor (Inception), ki je bil nominiran za štiri osrednje nagrade (tudi za najboljšo dramo), pa ni dobil nobene. Prav tako praznih rok je odšel sicer ljubljenec množic Johnny Depp, ki je imel dve nominaciji za najboljšo vlogo v muzikalu ali komediji (Alica v Čudežni deželi in Turist).

Čeprav je združenje tujih novinarjev v Hollywoodu, ki zlate globuse podeljuje, letos po prepričanju mnogih kategorijo najboljše komedije ali muzikala natrpalo z nekaj nenavadnimi izbirami (zgoraj omenjeni Alica v Čudežni deželi in Turist sta že taki), je šel kipec na koncu po pričakovanju filmu The Kids Are All Right.

Iñárritu le preveč temačen za žirijo?
Morda edino večje presenečenje večera je na vrsto prišlo s kategorijo najboljšega tujejezičnega filma, ki ni postala špansko-mehiška koprodukcija Biutiful Alejandra Gonzáleza Iñárrituja, ampak danski film In a Better World (Hævnen) režiserke Susanne Bier.

Neukrotljivi Gervais
Podelitev nagrad je že drugo leto zapored vodil britanski komični genij brez dlake na jeziku Ricky Gervais. Med drugim je pripomnil, da so nominiranci izbrani po ključu, s kom bi se člani žirije radi družili. "Oh, pa tudi podkupnine sprejemajo," si je drznil pristaviti Gervais in s tem namignil na tožbo, ki je prejšnji teden dvigovala prah v Hollywoodu: dolgoletni publicist prireditve je dejal, da Hollywood Foreign Press Association z nominacijami in nagradami trguje v zameno za podkupnine.

Downey se ne pusti "povoziti"
Gervais je sicer za tarče svojih šal izbiral večinoma "predvidljive" žrtve, denimo Hugha Hefnerja, Charlieja Sheena, Cher, Brucea Willisa, Mela Gibsona, scientologe in Roberta Downeyja jr. ("Posnel je celo vrsto filmov, ampak večina od vas ga verjetno najbolje pozna iz centra iz klinike Betty Ford in losangeleškega okrožnega zapora.") "Poleg tega da je večinoma zlonameren, se mi zdi, da tale večer poteka gladko, kaj pravite?" je morda upravičeno nekaj trenutkov zatem ugriznil nazaj Downey.

Nepremagljivi Pixar
Tretji del Sveta igrač (Toy Story 3), najdonosnejši film lanskega leta in drugo nadaljevanje pionirja na področju računalniške animacije iz leta 1995, je - zopet po pričakovanjih - pobral zlati globus za najboljši animirani film, kar pomeni, da je v petih letih, kolikor že podeljujejo globus za animacijo, (zdaj pododdelek Disneya) Pixar nagrado pobral natančno ... petkrat (v prejšnjih letih z risankami V višave, Wall-E, Ratatouille in Avtomobili).

Sporni De Nirov zahvalni govor
Dobitnik nagrade za življenjsko delo, ki je ime dobila po Cecilu B. DeMillu je bil letos, kot je bilo znano že v naprej, igralska legenda Robert De Niro. Sicer stoični in v zahvalnih govorih po navadi redkobesedni De Niro se je tokrat presenetljivo razživel - in komentatorji se ne morejo čisto zediniti, ali je bil njegov govor duhovit ali zgolj politično nekorektna brca v temo (ena od njegovih šal: 'Škoda, da nocoj ni znami še več predstavnikov tujega tiska v Hollywoodu, a kaj, ko so jih - skupaj z večino natakarjev - tik pred slovesnostjo deportirali. Pa Javierja Bardema tudi.') Obenem je navzoče še okrcal, da verjetno niso niti videli tistih njegovih filmov, na katere je sam najbolj ponosen, na primer Marvinove sobe ali Stanley in Iris.

Glee še ne odhaja nikamor
Zlati globusi seveda nagrajujejo tudi dosežke na malih zaslonih: najbolje se je letos odrezala glasbeno obarvana serija Glee, ki je bila nagrajena trikrat, kot najboljša komedija ali muzikal ter za stranski vlogi Jane Lynch in Chrisa Colferja. Prav tako se dne morejo pritoževati ustvarjalci serije Boardwalk Empire (Imperij pregrehe), ki je postala najboljša dramska serija (Steve Buscemi pa najboljši igralec v tej kategoriji). Najboljša igralka v dramski seriji je Katey Sagal (Sons of Anarchy).

Nagrado za najboljšo moško vlogo v seriji, miniseriji ali televizijskem filmu je dobil Al Pacino (You Don't Know Jack), Claire Danes pa za žensko (Temple Grandin).

Dan D nas še čaka
Podelitev zlatih globusov ne slovi le kot bolj z alkoholom podkrepljena, sproščena različica oskarjev, ampak tudi kot najboljši kazalnik, kdo vse se bo dober mesec pozneje veselil še vedno najbolj zaželene filmske nagrade v Hollywoodu. A čisto gotova znanost tovrstne napovedi vendarle niso: v zadnjih letih se je dobitnik globusa in oskarja za najboljši film "pokrival" le enkrat (Revni milijonar leta 2008). Lani je, denimo, na zlatih globusih s konkurenco pometel Avatar, medtem ko je na oskarjih slavila vojna drama Bombna misija.

Blišč na Zlatih globusih