Strast do letenja
TV Slovenija 1
26. 5. ob 21:00

Biti čim več v zraku za vsakega od njih pomeni biti čim več v letalu – potniškem, vojaškem, akrobatskem, šolskem. V dokumentarcu Strast do letenja, ki je nastal po scenariju in v režiji Dušana Moravca, tako spoznamo letalko Aljo Berčič Ivanuš ter letalce Benjamina Ličerja - Benđa, Primoža Jovanovića in Mira Majcna.

Kakšne so torej zgodbe teh štirih glavnih portretirancev dokumentarnega filma in zakaj se preprosto "ne želijo prizemljiti"?

"Nikoli pozneje v življenju nisem našla ničesar, kar bi me navdušilo bolj kot to," o letenju pravi Alja Berčič Ivanuš. Foto: RTV Slovenija/Miro Majcen

Alja Berčič Ivanuš je prva kapitanka na Slovenskem in tako s svojo zapisanostjo letalstvu nadaljuje družinsko tradicijo, saj je bil tudi njen oče pilot potniškega letala, pa tudi poročena je s pilotom. "Moja največja strast je postala moj poklic," pravi letalka, ki se je kot pilotko videla že v osnovni šoli, pozneje postala prva slovenska vojaška pilotka in je zdaj kapitanka na potniškem letalu.

"Kdaj je nekdo sposoben pilotirati sam, to je posebna zgodba," je prepričan Benjamin Ličer - Benđo, ki med drugim izobražuje mlade pilote. Foto: RTV Slovenija/Miro Majcen

Legendarni primorski letalec, sicer večkratni prvak v akrobatskih poletih Benjamin Ličer - Benđo se v svoji dolgoletni karieri pilota ni zadovoljil samo s svojimi letalskimi podvigi. "Užitke v zraku" je namreč želel združiti še s človekoljubnim delom in tako danes njegov pogled iz zraka rešuje življenja na tleh. Ličerja so za njegovo delo nagradili tudi že s kipom civilne zaščite, ki je najvišje priznanje za tovrstno delo. Prav tako pa skrbi za prenos svojega bogatega znanja na pilotski podmladek.

Že v rosni mladosti z letenjem
Že v rosni mladosti z letenjem "zastrupljen" Primož Jovanović. Foto: RTV Slovenija/Miro Majcen

Primož Jovanović se je tako rekoč zastrupil z letenjem, potem ko je v rosni mladosti sledil starejšemu bratu na ajdovsko letališče in se vpisal na tečaj za jadralnega pilota. Šolanju na letalski akademiji v Phoenixu v ameriški zvezni državi Arizoni je sledila še diploma na ljubljanski strojni fakulteti in poklic pilota. S strastjo do letalske tehnologije in letenja je Jovanović obnovil in nadel civilno preobleko dvema vojaškima reaktivnima letaloma Galeb.

Od fotoaparata do letala – Miro Majcen v zraku. Foto: RTV Slovenija/Miro Majcen
Od fotoaparata do letala – Miro Majcen v zraku. Foto: RTV Slovenija/Miro Majcen

Profesionalni fotograf Miro Majcen, ki je javnosti sicer znan po tem, da med drugim po naročilu fotografira tudi zasedbo Rolling Stones, se je pred šestimi leti podal na pilotsko pot kot popoln začetnik. Za zdaj lahko že sam upravlja različne tipe letal, njegov cilj pa je, da bi se čez desetletje ponašal kot pilot največjih potniških letal.

Dokumentarec Strast do letenja je nastal v produkciji RTV Slovenija, direktor fotografije je Jure Nemec, avtor glasbe Iztok Turk, mojster montažer pa Andrej Modic.