Studio naj bi v lokalno gospodarstvo prispeval 350 milijonov evrov. Foto: Sunset Studios
Studio naj bi v lokalno gospodarstvo prispeval 350 milijonov evrov. Foto: Sunset Studios

Nepremičninski velikan Hudson Pacific in investicijsko podjetje Blackstone sta za 120 milijonov funtov kupila zemljišče severno od britanske prestolnice. Na njem naj bi za 700 milijonov funtov zgradili produkcijski center v neposredni bližini "britanskega Hollywooda" – skupka rivalskih studijskih kompleksov severozahodno od Londona. Tam je med drugim doma neodvisni studio Elstree, kjer snemajo serijo Krona in šov Strictly Come Dancing. Televizija Sky v kraju Elstree gradi studijski kompleks, kjer si bodo prostor delili z NBCUniversalom. V bližnjem Leavesdenu stoji poslopje Studia Warner, kjer trenutno snemajo tretji film iz franšize Magične živali.

Poživitev za gospodarstvo
V novem produkcijskem centru v mestu Broxbourne se bo odprlo 4500 novih delovnih mest. Britanska vlada je sporočila, da podpira razvoj takšnih projektov v Veliki Britaniji, saj med drugim spodbujajo lokalno gospodarstvo.

Minister za kulturo, medije in šport Oliver Dowden je dejal, da novi studii predstavljajo ponovno zaupnico cvetoči britanski televizijski in filmski industriji. Dodal je, da podpirajo razvoj tovrstnih projektov po Veliki Britaniji, saj spodbujajo lokalno gospodarstvo in podpirajo britanske ustvarjalce, da bi ustvarili naslednji film o Bondu film ali novo franšizo.

Podjetji predvidevata, da bi lahko center lokalnemu gospodarstvu na letni ravni prinesel 300 milijonov funtov. Vodilni pri podjetju Blackstone Real Estate Europe James Seppala meni, da bi lahko nastal vrhunski studio, ki bo pripomogel k temu, da Velika Britanija ostane prvovrstni kraj za svetovne produkcije.

Produkcijski center bo prva izpostava Sunset Studios zunaj ZDA. Iz Sunset Studios med drugim prihajajo filmi Ko je Harry srečal Sally (1989), Zoolander (2002) in Dežela la la (2016) ter kultna serija Princ z Bel Aira.