Organizatorji Sundance (na fotografiji osrednja ulica v Park Cityju) opisujejo kot 'festival zrelega neodvisnega ameriškega filma'. Foto: EPA
Organizatorji Sundance (na fotografiji osrednja ulica v Park Cityju) opisujejo kot 'festival zrelega neodvisnega ameriškega filma'. Foto: EPA
Ustanovitelj festivala, ki ima iz leta v leto večjo veljavo, je filmski zvezdnik Robert Redford. Foto: EPA

Na festivalskem programu bo 45 režijskih prvencev - 24 v tekmovalnem programu, 91 filmov pa bo doživelo svetovno premiero. Festival, ki ga je ustanovil Robert Redford, je namenjen neodvisnemu filmu, a v zadnjem času priteguje vedno večjo pozornost filmske industrije, ki na njem išče nove talente.

"Sam opažam večjo kakovost pri neodvisnih filmarjih v primerjavi s tem, kar je bilo pred desetimi leti. Ker je neodvisni film dosegel zrelost, vsako leto postavimo neke nove zahteve," je dejal direktor festivala John Cooper za francosko tiskovno agencijo AFP. Filmski ustvarjalci se po njegovih besedah na to dobro odzivajo. "Filmi, ki bodo prikazani na letošnjem festivalu, pripovedujejo zelo raznolike zgodbe," je še povedal Cooper.

Tudi neodvisni filmi so lahko uspešnice
Večina filmov, ki bodo prikazani na festivalu, še nima zagotovljene distribucije, zato v Park Cityju vsako leto potekajo več milijonov dolarjev težke bitke med neodvisnimi distributerji.

Zanimanje je veliko predvsem za ameriške filme v tekmovalnem programu, ki pogosto postanejo uspešnice, kot denimo Precious, Naša mala mis, Na sledi očetu ali Blue Valentine.

V zadnjih letih je bilo na festivalu veliko filmov tudi o vojni v Iraku in Afganistanu. Čeprav letos v tekmovalnem programu ni nobenega filma na to temo, bo aktualna tematika na festivalu kljub temu dobro zastopana. Vstajo v Egiptu osvetljuje film 1/2 Revolution, izraelsko-palestinski konflikt je tema filma Five Broken Cameras, izraelska vojska pa tema filma The Law in These Parts.

Jedrski energiji se posveča film The Atomic States of America, zdravstvu v ZDA film Escape Fire, mamilom The House I Live In, odnosu cerkve do homoseksualcev pa film Love Free or Die. Svoje najnovejše dosežke bodo na festivalu predstavile tudi nekatere znane osebnosti iz sveta filma, kot sta Spike Lee (Red Hook Summer) in Stephen Frears (Lay the Favorite).

Na festivalu organizatorji pričakujejo tudi nekaj hollywoodskih zvezdnikov, med njimi Catherine Zeta-Jones, Sigourney Weaver, Bradleyja Cooperja, Richarda Gera, Dennisa Quaida in Brucea Willisa. Letošnja izdaja festivala se bo končala 29. januarja.