Rojstvo naroda je čustvena zgodba. Popisuje dogodke okrog upora sužnjev leta 1831, ki ga je vodil Nat Turner. Foto: AP
Rojstvo naroda je čustvena zgodba. Popisuje dogodke okrog upora sužnjev leta 1831, ki ga je vodil Nat Turner. Foto: AP
Sonita
Rokhsareh Ghaem Maghami (levo) in Sonita Alizadeh sta nagrado občinstva v kategoriji svetovne kinematografije dobili za film o iranski feministični raperki, Sonita. Foto: EPA

Film Nata Parkerja je na podelitvi nagrad v soboto zvečer v Park Cityju prejel glavni nagradi žirije in občinstva. "Sundance, hvala ti, ker nam v nasprotju s preostankom Hollywooda daješ prostor za rast," je ob prejemu velike nagrade žirije dejal Parker, ki ima v filmu tudi glavno vlogo, in se tako pridružil glasnim kritikam o pomanjkanju raznovrstnosti med letošnjimi nominiranci za oskarje.

Premiera filma na festivalu je bila tak kontrast dogajanju v Hollywoodu, ki je trenutno še vedno zapleten v afero #OscarsSoWhite, da je še pred prvo projekcijo v avditoriju dobil stoječe ovacije (in še enkrat po njej). O filmu se je že med festivalom pisalo tudi zato, ker ga je studio Fox Searchlight odkupil za 17,5 milijonov dolarjev, kar je najvišja vsota v zgodovini festivala. (Snemanje neodvisnega filma je stalo 10 milijonov dolarjev.)

Med dokumentarnimi filmi je veliko nagrado žirije osvojil Weiner, film o osramočenem politiku Anthonyju Weinerju, ki se je leta 2013 poskušal vrniti na politično sceno s kandidaturo za položaj newyorškega župana, pa mu je načrte prekrižal neroden seksualni škandal.

Nagrado občinstva je prejel dokumentarec v režiji Briana Oakesa Jim: The James Foley Story o ameriškem novinarju, ki ga je leta 2014 obglavila skrajna sunitska skupina Islamska država.

Med tujimi dokumentarci sta tako žirija kot občinstvo glavno nagrado namenila filmu Sonita o 18-letni begunki iz Afganistana, ki ilegalno živi v Teheranu in sanja, da bo postala "naslednja Rihanna".

V kategoriji svetovne kinematografije je nagrado žirije za dramo osvojil Sand Storm, izraelski film o življenju žensk v beduinski vasi, občinstvu pa je bila najbolj všeč kolumbijska drama Between Sea and Land o moškem, ki ga je bolezen priklenila na posteljo, in materi, ki skrbi zanj.

Program festivala, ki se je začel 21. januarja, je tokrat prinesel provokativno mešanico filmov, osredotočenih na aktualne teme, umanjkale niso niti nekoliko bolj čudaške produkcije.

Na festivalu, ki ga je konec sedemdesetih let ustanovil igralec Robert Redford, so prikazali 120 neodvisnih filmov. Mnogi danes priznani režiserji, med njimi Quentin Tarantino in Steven Soderbergh, so temelje svoje kariere postavili prav na Sundanceu, ki v prvi vrsti ponudi priložnost še neuveljavljenim filmarjem.