Stolp Škrlovec bo v času festivala preimenovan v Festivalsko dvorano Ivo Barišič. Foto: Prešernovo gledališče Kranj
Stolp Škrlovec bo v času festivala preimenovan v Festivalsko dvorano Ivo Barišič. Foto: Prešernovo gledališče Kranj

Uvodna slovesnost in podelitev nagrad bosta drevi ob 20.30 v kranjskem letnem gledališču Khislstein. Festival bosta odprla župan občine Kranj Matjaž Rakovec in predsednik Društva slovenskih avdiovizualnih igralcev Sebastian Cavazza. Sicer pa bodo festivalski dogodki na različnih prizoriščih v starem mestnem jedru Kranja, ki so jim za to priložnost nadeli imena igralcev. Letno gledališče Khislstein je tako postalo Letni kino Peter Musevski, Stolp Škrlovec Festivalska dvorana Ivo Barišič, Mestna tržnica Kranj pa Letni kino Angelce Hlebce.

Deveterica filmov v tekmovalnem programu
Programska selektorica festivala Ana Šturm je tekmovalni program izbrala na podlagi izstopajočih igralskih stvaritev. Izbrala je filme Quo Vadis, Aida? (Jasmila Žbanić, 2020), Palm Springs (Max Barbakow, 2020), Noč kraljev (Philippe Lacote, 2020), Amonit (Francis Lee, 2020), Nažgani (Thomas Vinterberg, 2020), Polsestra (Damjan Kozole, 2019), Oče (Srdan Golubović, 2020), Kokon (Leonie Krippendorff, 2020) in Undine (Christian Petzold, 2020).

Predstavitev festivalskega programa. Foto: Krafft
Predstavitev festivalskega programa. Foto: Krafft

Natančen programski razpored
si lahko pogledate tukaj.

Igri posvečeni festivali so redkost
Ena izmed pobudnic in pobudnikov in soorganizatorka festivala igralka Maja Sever je za Radio Slovenija povedala, da so igri posvečeni festivali prava redkost. "Igralska stroka potrebuje nekaj takega, potrebuje razvoj, potrebuje refleksijo in druženje. Upam, da se bo vse to zgodilo v Kranju," je povedala. Ideja o ustanovitvi festivala se je porodila po neuspešni prijavi Kranja za naziv Evropska prestolnica kulture (EPK) za leto 2025.

Med pobudniki festivala so še direktor mestne uprave Mestne občine Kranj Bor Rozman, direktor AIPE-ja Gregor Štibernik, podžupan Mestne občine Kranj Janez Černe, direktorica SFC-ja Nataša Bučar, direktor Zavoda Carnica Selman Čorović in igralec Branko Završan.

Dvojica Almodovarjevih filmov v spremljevalnem programu
V spremljevalnem programu bo na ogled dvojica filmov Pedra Almodovarja Človeški glas (2021) ter Bolečina in slava (2019). Predvajali bodo digitalno restavrirano filmsko klasiko Sreča na vrvici (Jane Kavčič, 1977) in po pogovoru s častnim gostom festivala Draganom Bjelogrlićem v soboto pripravili projekcijo presenečenja.

Prizor iz filma Človeški glas s Tildo Swinton. Foto: IMDb/zajem zaslona
Prizor iz filma Človeški glas s Tildo Swinton. Foto: IMDb/zajem zaslona
Sorodna novica Poslovil se je igralec Peter Musevski

Sreda bo posvečena lani umrlemu igralcu Petru Musevskemu, ki je močno zaznamoval slovenski filmski, televizijski in gledališki prostor. Pripravili bodo pogovor o njem, na vrtu gradu Khislstein pa bodo odprli razstavo fotografij njegovih vlog. Zvečer bo projekcija filma Polsestra, v katerem je odigral očeta dveh polsester.

Četrtek bo dan Sekcije plesnih ustvarjalcev DSI-ja, v okviru katerega bodo potekale projekcije kratkih plesnih filmov, obogatene s pogovori s strokovnjaki in okroglo mizo. Petek bo posvečen nadaljevankam z okroglimi mizami o vključevanju igralcev v produkcijo in celostnim vpogledom v produkcijo slovenskih nadaljevank. V soboto pa bodo pozornost namenili tudi govoru v slovenskih avdiovizualnih delih.

Sorodna novica Prešernov nagrajenec Milko Šparemblek: Baletni umetnik, ki je postal plesni pojem

Nagrade med drugim za Barišiča, Šparembleka in Bjelogrlića
Na festivalu bodo pripravili pogovor s prejemnikom igralske nagrade DSI-ja za življenjsko delo Ite Rine Ivom Barišičem. Znani so tudi že drugi dobitniki stanovskih nagrad, ki jih bodo podelili drevi. Bienalno nagrado Sekcije plesnih ustvarjalcev LOK za življenjsko delo bo prejel koreograf in plesalec Milko Šparemblek, lanski prejemnik Prešernove nagrade za življenjsko delo.

Sorodna novica Nagrada Ite Rine v roke igralcu Ivu Barišiču, ki je "prepoznaven, markanten filmski rokohitrc"

S častnim zlatim jabolkom bodo ovenčali Bjelogrlića kot častnega gosta. Priznanje kontraplan za zaslužno filmsko sodelavko, ki je s svojim delom pripomogla k odličnosti igralk in igralcev v avdiovizualni produkciji, prejme Mojca Gorogranc Petrushevska. Nagradi veliki plan za najboljše igralske stvaritve za dveletno ustvarjalno obdobje bosta prejela Ajda Smrekar in Urban Kuntarič, nagrado glas risanke pa Rok Vihar za vlogo Bučka v risanki Šola za pošasti, ki jo je sinhroniziral RTV Slovenija. Nagrado LOK za izjemno plesno stvaritev na filmskem in avdiovizualnem področju bo prejel kratki eksperimentalni plesno-gibalni film Circulat režiserja in direktorja fotografije Matjaža Mraka.

Zlata jabolka za najboljše igralce tekmovalnega programa
Festival bodo sklenili v nedeljo, ko bosta na sporedu okrogla miza o novih oblikah avdiovizualnih del in njihovi prihodnosti in srečanje z domačimi igralskimi zvezdami. Festival bodo sklenili s podelitvijo nagrad zlato jabolko za najboljše igralce v tekmovalnem programu festivala po mnenju žirije v sestavi Dragan Bjelogrlić, Bernarda Oman in Marko Mandić.

Foto: Krafft
Foto: Krafft

"Življenje je igra"
Namen festivala Krafft je v osrednje gorenjsko mesto pripeljati svetovne filmske in televizijske presežke na področju igre, nadarjene in globalno prepoznavne igralce ter vrhunske strokovnjake, da predstavijo svoje zgodbe, znanje in izkušnje, pojasnjujejo organizatorji festivala, ki poteka pod geslom "Življenje je igra".

Krafft nastaja v sodelovanju DSI-ja, Mestne občine Kranj, Zavoda za turizem in kulturo Kranj ter Zavoda Carnica in s podporo Slovenskega filmskega centra (SFC) in Zavoda za uveljavljanje pravic avtorjev, izvajalcev in producentov avdiovizualnih del Slovenije (AIPA).

Igralski filmski festival KRAFFT