Julija je bilo mogoče prvi izsek iz filma videti v dražilnem napovedniku, v katerem četverica stoji na železniškem peronu, vse skupaj pa spremlja Lust for Life, komad Iggyja Popa, ki se je znašel tudi na soundtracku prvega filma. Foto:
Julija je bilo mogoče prvi izsek iz filma videti v dražilnem napovedniku, v katerem četverica stoji na železniškem peronu, vse skupaj pa spremlja Lust for Life, komad Iggyja Popa, ki se je znašel tudi na soundtracku prvega filma. Foto:
Ewan McGregor
Ewan McGregor si je v zadnjih dveh desetletjih utrdil status hollywoodskega zvezdnika. Pred kratkim je predstavil svoj režijski prvenec, priredbo romana Philipa Rotha Ameriška pastorala. Foto: Reuters

V T2: Trainspotting se spet prekrižajo poti štirih izmed petih osrednjih likov iz Trainspottinga, gledalcu pa ponudi vpogled, kako živijo 20 let pozneje. Zgodba drugega filma je ohlapno utemeljena na še enem romanu Irvina Welsha, Porno. Knjiga se sicer dogaja deset let po dogodkih iz Trainspottinga, filmarji pa so se odločili kolo časa zavrteti še desetletje naprej.

Na platno se vračajo štirje osrednji (anti)junaki iz leta 1996: Ewan McGregor kot Renton, Robert Carlyle kot Begbie, Jonny Lee Miller kot Sick Boy in Ewen Bremner kot Spud. Tommy, lik, ki ga je upodabljal Kevin McKidd, zdaj zvezdnik zdravniške tv-drame Talenti v belem, je v prvem delu podlegel svoji odvisnosti.

Renton se vrača
V novem filmu se Renton, ki je na koncu Trainspottinga odšel iz domačega kraja, da bi izpolnil svojo zaobljubo o bolj umirjenem in "običajnem" življenju, vrne v Edinburg, kjer ga čakajo nekdanji pajdaši - in nekdanje skušnjave.

Trainspotting je ob prihodu v kina dvignil veliko prahu in požel kritiška priznanja, prirejeni scenarij, pod katerega se je podpisal John Hodge, je bil nominiran celo za oskarja. Film o skupini heroinskih odvisnikov v gospodarsko zlomljenem delu Edinburga je poleg odvisnosti od mamil tematiziral tudi revščino in bedo v navzven bogatem škotskem mestu, ki velja za pomembno kulturno prestolnico.

Boyle in McGregor zakopala bojno sekiro
Trainspotting je bil odskočnica za kariere tako Boyla, ki se je pozneje s svojimi filmi podal v mainstream in dobil oskarja za režijo Revnega milijonarja, pa tudi McGregorja, ki velja za največjega škotskega filmskega zvezdnika - poleg Seana Conneryja, seveda.

Z zvezdniškim statusom pa so prišle tudi razprtije: režiser in igralec sta bila dolgo, skoraj 20 let, na bojni nogi, saj je McGregor Boylu zameril, da je za glavno vlogo v filmu Obala na prelomu v novo tisočletje izbral ameriškega zvezdnika Leonarda DiCapria, in ne njega, ki se je imel za njegovega "hišnega" igralca - poleg Trainspottinga sta v začetku 90. skupaj posnela še Shallow Grave in A Life Less Ordinary.

V kina T2: Trainspotting prihaja konec januarja. Prilagamo napovednik, opremljen s komadom s soundtracka prvega filma, zdaj že klasiko Born Slippy elektronske zasedbe Underworld.