Foto: Iz filma
Foto: Iz filma

Letos mineva 125 let od postavitve enega osrednjih simbolov slovenskega visokogorja in planinstva, Televizija Slovenija pa bo ob jubileju na svojem drugem programu na ogled ponudila dokumentarni film Vojka Anzeljca Aljažev stolp: "Ta pleh ima dušo". Ujamete ga lahko danes ob 18.00.

Film, ki je nastal v produkciji skupine Mangart in koprodukciji Televizije Slovenija, predstavlja ta za Slovence ikonični in nenadomestljiv simbol, ki so ga postavili tudi v nacionalno zastavo.

Triglav, ovenčan s stolpom, ima za Slovenijo že dolgo poseben pomen. Slovenska država je 5. oktobra 1999 razglasila Aljažev stolp za kulturni spomenik državnega pomena in ga 4. novembra 1999 podržavila.

Foto: Iz filma
Foto: Iz filma

Dokumentarec predstavi idejnega pobudnika Jakoba Aljaža, pove, kaj ga je gnalo k postavitvi in kako so ga postavili. Prav tako izvemo, kako so skrbeli zanj, kakšna je njegova zgodovina in kakšen njegov pomen? Iz zgodovine pelje vse do današnjega dne in pokaže, kaj stolp Slovencem predstavlja danes?

S temi vprašanji se ukvarja dokumentarni film med spremljanjem ekipe konservatorjev restavratorjev, ki so naredili načrt, po katerem so naredili rekonstrukcijo Aljaževega stolpa na isti način in iz enakih kosov pločevine, kot je to storila ekipa Jakoba Aljaža pred več kot sto leti. Da bi bilo vse še pristneje, odprava sestavne dele stolpa iz pločevine odnese in sestavi ob originalu na samem vrhu Triglava.

Foto: Iz filma
Foto: Iz filma

Očak, ki bedi nad Slovenijo
Aljažev stolp dopolnjuje simbolno sporočilo Triglava, ki predstavlja slovenski ponos, najvišjo goro, očaka, ki bedi nad Slovenijo. Stolp pa predstavlja namreč tistega, ki stoji na Triglavu in nam govori: "Tukaj smo mi gospodar, od tu se ne premaknemo niti za ped, to je naša slovenska duša."

Aljažev stolp: Ta pleh ima dušo