Dvanajstletnika Baluški in Rezaču se po naključju znajdeta v stanovanju odraslih in za trenutek pozabita, da sta še vedno otroka. Foto: Arsmedia
Dvanajstletnika Baluški in Rezaču se po naključju znajdeta v stanovanju odraslih in za trenutek pozabita, da sta še vedno otroka. Foto: Arsmedia
Mlada noč, Olmo Omerzu.
Film, ki je nastal v produkciji Endorfilma, sopruducenti pa so Studio FAMU, slovenska producentska hiša Arsmedia in Češka televizija, gre v češko distribucijo 22. marca. Foto: Arsmedia

Meja med otroškim in odraslim svetom sicer obstaja, vendar jo tako greh kot nedolžnost zlahka prestopata, ne meneč se za družbene prepovedi in tabuje.

Olmo Omerzu, režiser filma
Berlinale
Letošnji, 62., mednarodni filmski festival v Berlinu bo potekal od 9. do 19. februarja. Foto: EPA

Gre za češko-slovensko koprodukcijo in hkrati absolventski film, s katerim je Omerzu lani končal študij na praškem FAMU-ju, v Berlinu pa bo prikazan v sekciji Forum. To je tudi edini češki film, ki je uvrščen v program Berlinala.
Mlada noč oziroma v češčini Priliš mlada noc je zgodba o dvanajstletnih fantih, Baluški in Rezaču, ki se dan po novem letu po naključju znajdeta v stanovanju treh mladih odraslih, kjer doživita svoje prvo srečanje z ljubeznijo in seksualnostjo. Povsem pozabita na čas in na to, da bi ju lahko kdo pogrešal, medtem pa ju že išče policija. Za trenutek pozabita, da sta še vedno otroka, pijeta in se zaljubljata, bruhata ter izgubljata pamet v brezsramnem in razuzdanem svetu, ki ga živijo David, Katerina in Štepan.
Režiser rad dela z igralci, pravi. "V filmu smo skupaj raziskovali in odpirali temo izgube ljubezenskih idealov na račun povsem 'mehanične seksualnosti' oziroma spolnosti, v katero ni vpletena ljubezen. Demistificirana seksualnost in njen brutalni nastop pa se v filmu pokažeta tudi kot maska negotovosti in obrambni mehanizem pred nežnostjo," pojasnjuje. Film torej po njegovih besedah ni klasična zgodba o otroštvu niti običajen film o odraščanju, ampak prej alegorija, pri čemer se moški in ženski arhetipi odpirajo, med drugim tudi v otroškem svetu. "Meja med otroškim in odraslim svetom sicer obstaja, vendar jo tako greh kot nedolžnost zlahka prestopata, ne meneč se za družbene prepovedi in tabuje."

Med izvirnimi filmi, ki sprožajo diskusijo
V filmu ob enem vodilnih čeških igralcev Martinu Pechlatu igrata Natalia Rehorova in Jirij Černem, otroška lika pa sta upodobila Vojteh Machuta in Jan Vaši. Film temelji na scenariju Bruna Hajka, ki ga je nato Omerzu skupaj z Jakubom Felcmanom predelal v končno podobo filma.
Nekaj manj kot 70-minutni film bo 13. februarja ob 22.00 na Berlinalu doživel svetovno premiero, sledile pa bodo še tri projekcije za javnost. Film je nastal v produkciji Endorfilma, sopruducenti pa so Studio FAMU, slovenska producentska hiša Arsmedia in Češka televizija, podprla pa sta ga Državni fond za podporo in razvoj češke kinematografije in Slovenski filmski center.
Berlinale v sekciji Forum predstavi filme, ki so po mnenju berlinskega festivala originalni, provokativni in sprožajo diskusijo. Naslovi se potegujejo tudi za nagrado za najboljši prvenec, ki jo dodeljujejo trije člani žirije iz glavnega programa.
Čeprav še na začetku svoje filmske poti je bil Omerzu za svoje študentske filme večkrat nagrajen na festivalih, predvsem za srednjemetražni film Drugo dejanje, ki je doživel tudi distribucijo po kinematografih na Češkem in med drugim prejel posebno nagrado za režijo na Festivalu slovenskega filma v Portorožu. Po besedah programske direktorice sekcije Forum Anne Hoffmanm so po navedbah Arsmedie sprejetje filma Mlada noč na festival enotno podprli vsi člani komisije.

Meja med otroškim in odraslim svetom sicer obstaja, vendar jo tako greh kot nedolžnost zlahka prestopata, ne meneč se za družbene prepovedi in tabuje.

Olmo Omerzu, režiser filma