Dokumentarec Taylor Swift: Miss Americana bo oboževalcem pomagal pokukati v zakulisje obdobja, ko se je pevka umaknila iz javnosti in zase iskala drugačno celostno podobo. Foto: AP
Dokumentarec Taylor Swift: Miss Americana bo oboževalcem pomagal pokukati v zakulisje obdobja, ko se je pevka umaknila iz javnosti in zase iskala drugačno celostno podobo. Foto: AP

Raznolikost – vendarle dosegljiv cilj
Ženske so režirale kar 44 odstotkov filmov, ki se bodo v prihodnjih desetih dneh odvrteli v zasneženem smučarskem letovišču. Pripadniki manjšin so režirali 38 odstotkov filmov na programu, pripadniki LGBTQ-skupnosti pa 15 odstotkov. Za primerjavo: za oskarje, ki jih bodo podelili 9. februarja, ni nominirana nobena režiserka, med filmi v izboru za najboljši celovečerec pa z naskokom prevladujejo zgodbe o moških.

"Sundance je vzpostavil določen trend," je opazil Brent Lang, urednik filmske sekcije za revijo Variety. "V zadnjem desetletju je festival zavestno začel ponujati platformo ženskam in premalo zastopanim ustvarjalcem z vseh vetrov. Letošnji nabor je samo nadaljevanje njihovega dela."

Sundance, ki je najvidnejša odskočna deska za ameriški neodvisni film, bo letos odprla režiserka Lana Wilson, ki je za Netflix posnela dokumentarec Taylor Swift: Miss Americana. Ponudnik vsebin na zahtevo nam obljublja "nespoliran film, ki bo ponudil čustven vpogled" v življenje popzvezdnice.

Wilson, ki je v svojih prejšnjih projektih tematizirala visoko stopnjo samomorov na Japonskem in splav v ZDA, se je osredotočila predvsem na Taylor Swift in njen odnos so političnega aktivizma. "V tem dokumentarcu je ogromno stvari, ki niso srčkane," je o filmu v intervjuju za Variety povedala Taylor, medtem ko ga režiserka opiše kot "feministično zgodbo o odraščanju".

Na festival, ki ga je leta 1978 ustanovil Robert Redford, se je letos prijavilo rekordnih 15 tisoč filmov. Med tistimi, ki so se uvrstili na program, bo verjetno pozornosti deležna drama Come Away, reinterpretacija zgodb Alice v Čudežni deželi in Petra Pana, v kateri nastopa Angelina Jolie. V družinski drami The Father Olivia Colman igra žensko, ki skrbi za svojega pešajočega očeta, Carey Mulligan pa bo v Promising Young Woman načrtovala maščevanje.

Elisabeth Moss v biografskem filmu Shirley upodablja pisateljico grozljivk Shirley Jackson, Ethan Hawke pa bo veliki Nikola Tesla v preprosto naslovljenem celovečercu Tesla. Benedict Cumberbatch se v obdobje hladne vojne vrača z vohunsko dramo Ironbark.

Tudi nabor dokumentarnih filmov je izjemno raznolik: Ron Howard bo v filmu Rebuilding Paradise prikazal posledice kalifornijskih požarov leta 2018, Be Water bo življenjska zgodba Brucea Leeja, Hillary pa štiridelni dokumentarni portret nesojene ameriške predsednice Hillary Rodham Clinton. Serija, ki je nastala na podlagi 35 ur intervjujev s političarko, je že dvignila prah zaradi izjave Hillary Clinton, da "Bernieja Sandersa nihče ne mara in nihče noče delati z njim".

Hillary Clinton je za Hollywood Reporter komentirala, da
Hillary Clinton je za Hollywood Reporter komentirala, da "res upa, da si bodo dokumentarec Hillary ogledali mladi". "Še posebej mlade ženske, ker bi rada, da imajo približno predstavo o tem, kaj smo prestajale v zadnjih 50, 60 letih. Zdaj je njihova naloga, da bodo pravice žensk ubranile pred nenehnimi napadi." Foto: Reuters

Festival je tudi dobra priložnost za promocijo ponudbe platform z vsebinami na zahtevo. Poleg otvoritvenega filma bo Netflix predvajal še dokumentarec Crip Camp o taboru za najstnike z invalidnostjo; film je nastal v sodelovanju s produkcijskim podjetjem zakoncev Obama, Higher Ground Productions.