Takole bo videti letošnji uradni festivalski plakat. Niz fotografij velikanov filma nadaljuje sepija Marcella Mastroiannija v vlogi v Fellinijevi klasiki 8 1/2. Po besedah organizatorjev festivala je bil Mastroianni igralec, ki je v življenju
Takole bo videti letošnji uradni festivalski plakat. Niz fotografij velikanov filma nadaljuje sepija Marcella Mastroiannija v vlogi v Fellinijevi klasiki 8 1/2. Po besedah organizatorjev festivala je bil Mastroianni igralec, ki je v življenju "predstavljal vse, kar je bilo v filmu najbolj izvirno, nekonformistično in poetično". Plakat nadaljuje cansko tradicijo, ki so jo v preteklih letih krasili Paul Newman, Joanne Woodward, Marilyn Monroe in Faye Dunaway. Foto: Reuters
Otvoritveni festivalski film Oliverja Dahana, podobno kot Hirschbieglov film o Diani, tematizira eno samo poglavje v življenju protagonistke, in sicer obdobje, ko je nekdanja filmska zvezda prestajala krizo v zakonu s princem Rainierjem III. (Igra ga Tim Roth).
Satira zabavne industrije, Maps to the Stars, bo že peti Cronenbergov film v tekmovalnem sporedu Cannesa. V njem spremlja življenja "tipične" hollywoodske dinastije, družine Weiss.
Biografska drama Saint Laurent bo v precep vzela življenje slavnega modnega oblikovalca med letoma 1965 in 1976; igra ga Gaspard Ulliel.
The Homesman je že drugi vestrn v režiji Tommyja leeja Jonesa (prejšnji, Trije pogrebi Melquiadesa Estrade, je leta 2005 v Cannesu dobil dve nagradi).
Scenarist in režiser filmov Capote in Moneyball se vrača s športno dramo The Foxcatcher, o umoru olimpijskega prvaka v rokoborbi.
Canski veteran Mike Leigh se vrača z biografskim filmom o britanskem impresionistu Williamu Turnerju.

Vemo že, da bo letošnji žiriji tekmovalnega programa celovečercev predsedovala novozelandska režiserka Jane Campion, edina ženska režiserka, ki je prejela prestižno zlato palmo. Bi se znala ta statistika že kmalu popraviti? Direktor festivala Thierry Fremaux je namreč izrecno poudaril, da je med 49 festivalskimi filmi (izbrali so jih med 1800 prijavami) 15 takih, ki so jih režirale ženske - in dva sta tudi v osrednjem tekmovalnem sporedu (Alice Rohrwacher z Le Meraviglie in Naomi Kawase s Still the Water).

Za organizatorje festivala na francoski rivieri je izbira biografske drame Grace of Monaco za otvoritveni film očitna: ne le da tematizira življenje princese bližnje kneževine, ki je bila obenem še filmska zvezda, pač pa naslovno vlogo igra canska ljubljenka Nicole Kidman, režijo pa podpisuje Francoz, Oliver Dahan. (Otvoritveni film sicer, kot ponavadi, ne spada v tekmovalni spored.)

Še je prostor za dodatke
Za zlato palmo se tradicionalno poteguje okrog 20 filmov. Letos se je štetje ustavilo že pri osemnajst, a je čisto mogoče, da bodo pred 14. majem dodali še kak naslov. (Marsikdo je denimo pričakoval dolgo napovedovani film Abela Ferrare o aferi Dominiqua Strauss-Kahna, Welcome to New York, pa o njem za zdaj ne duha ne sluha.)

Trenutno pa je najprestižnejša sekcija videti takole:

Clouds of Sils Maria, r. Olivier Assayas
Saint Laurent, r. Bertrand Bonello
Kis uyuksu (Zimsko spanje), r. Nuri Bilge Ceylan
Maps to the Stars (Zemljevidi zvezd), r. David Cronenberg
Deux jours, une nuit (Dva dneva, ena noč), r. Jean-Pierre in Luc Dardenne
Mommy (Mamica), r. Xavier Dolan
Captives (Ujetniki), r. Atom Egoyan
Adieu au langage (Zbogom jeziku), r. Jean-Luc Godard
The Search (Iskanje), r. Michel Haznavicius
The Homesman, r. Tommy Lee Jones
Futatsume no mado (Umiri vodo), r. Naomi Kawase
Mr. Turner (Gospod Turner), r. Mike Leigh
Jimmy's Hall, r. Ken Loach
Foxcatcher (Lovec na lisice), r. Bennett Miller
La Meraviglie (Čudesa), r. Alice Rohrwacher
Timbuktu, r. Abderrahmane Sissako
Relatos salvajes (Divje zgodbe), r. Damian Szifron
Leviathan, r. Andrej Zvyagintsev

Zmuzljivi Godard in drugi Francozi
V tekmovalnem programu je, kot narekuje tradicija, močno zastopan francoski film: mednarodna koprodukcija Olivierja Assayasa, Clouds of Sils Maria (angleškogovoreči film o igralki, ki se umakne v mirno švicarsko mestece, z Juliette Binoche, Kristen Stewart in Chloe Grace Moretz v glavnih vlogah) se pridružuje biografiji slovitega modnega oblikovalca, Saint Laurent, in Hazanaviciusovemu The Search (adaptacija istoimenskega oskarjevskega filma iz leta 1948, zgodba o vezi, ki se v vojni vihri Čečenije razvije med mladim fantom in humanitarno delavko).

Seveda je treba omeniti tudi Godardov 3D-eksperiment Zbogom jeziku. Godard, ki se nazadnje na festivalu na premieri lastnega filma ni pojavil, je menda Fermauxu obljubil, da tokrat pride - "kar pa še ne pomeni, da v resnici bo!"

Presenečenje letošnjega izbora pa je prav gotovo poplava kanadskega filma: v igri za zlato palmo je David Cronenberg, ki je glavno vlogo v Maps to the Stars spet zaupal Robertu Pattinsonu, Atom Egoyan prihaja s srhljivko o ugrabitvi, 25-letni Xavier Dolan pa s še eno dramo o odnosih, Mamica.

ZDA šele za Kanado
In čeprav jih njihovi severni sosedje številčno prekašajo, v Francijo potujejo tudi Američani (s seboj bodo pripeljali kar nekaj imen za rdečo preprogo). Tu bo Foxcatcher Bennetta Millerja (zgodba o umoru olimpijskega prvaka v rokoborbi Dava Schultza, v njej pa Steve Carell, Channing Tatum in Mark Ruffalo), pa The Homesman Tommyja Leeja Jonesa (vestern, postavljen v 19. stoletje, s Hilary Swank, Meryl Streep, Hailee Steinfeld, Mirando Otto in Williamom Fichtnerjem.)

"Posebni pogledi"
Seveda ne gre pozabiti tudi na drugo uradno sekcijo, Un certain regard (posvečena inovativnim, drznim in mladim filmskim ustvarjalcem; zmagovalcu pomagajo tudi pri francoski distribuciji filma). V tekmovalnem sporedu:

Amour fou, (Nora ljubezen), r. Jessica Hausner
Bird People, r. Pascale Ferran
The Blue Room, r. Mathieu Amalric
Charlie’s Country, r. Rolf de Heer
Dohee-ya (Dekle pred mojimi vrati), r. July Jung
Eleanor Rigby, r. Ned Benson
Fantasia, r. Wang Chao
Harcheck mi headro (Stran od njegove odsotnosti), r. Keren Yedaya
Hermosa juventud (Čudovita mladost), r. Jaime Rosales
Incompresa (Nerazumljena), r. Asia Argento
Jauja, r. Lisandro Alonso
Lost River, r. Ryan Gosling
Party Girl, r. Marie Amachoukeli, Claire Burger in Samuel Theis - tudi otvoritveni film
Run, r. Philippe Lacote
The Salt of the Earth, r. Wim Wenders in Juliano Ribeiro Salgado
Snow in Paradise, r. Andrew Hulme
Titli, r. Kanu Behl
Tourist, r. Ruben Ostlund

Izven tekmovalnega sporeda pa bodo predvajali še How to Train Your Dragon 2, ki nadaljuje tradicijo gostovanja animiranih filmov v Cannesu (Shrek, Shrek 2, Kung Fu Panda in Madagaskar 3), ter romantično dramo iz obdobja kitajske kulturne revolucije, Gui lai (Vrnitev domov) Džanga Jimouja (že 12. film, ki ga je Džang posnel z igralko Gong Li).

Slovenci "priropotamo" v Cannes
Iz Cannesa je že pred dnevi prišla tudi novica o uvrstitvi slovenskega kratkega filma Bum, bum, bis! v program Short Film Corner. Film, ki ga je posnel režiser Jani Sever, pripoveduje o klovnu, ki ne zasluži nič, in mladi prodajalki, ki bo kmalu izgubila službo. Film o sanjah, umetnosti in revoluciji v božičnem času, kot je Bum, bum, bis! opisal režiser, je nastal v produkciji Sever & Sever, d. o. o., in RTV Slovenija. Klovna igra Nik Škrlec, v filmu pa nastopajo še Anja Mileksić, Vid Vidic, Lorena Perković, Grega Hemler in Tina Vidic.