"Lahko rečejo, da je najboljši cabernet v Ameriki, najboljši sauvignon na Novi Zelandiji in najboljši chardonnay v Avstraliji. Toda najboljša vina so v Brdih," pravi Stojan Ščurek, eden izmed portretirancev filma. Foto: BoBo

Zadnje delo, pod katerega se je podpisal Breceljnik, pripoveduje zgodbo o vinarjih, o slovenskih in italijanskih prijateljih v obeh državah, ki jih povezuje sončna, gričevnata pokrajina Brda - Collio. Kot je pojasnila direktorica Zavoda za turizem, kulturo, mladino in šport Brda Tina Novak Samec, so briški vinarji z jasno vizijo, da je kakovost vedno pred količino, dosegli, da danes v vrhunskih restavracijah najbolj zaželenih mest sveta, kot je New York, natančno vedo, da so v Brdih doma vrhunska vina.

Dokumentarni film, ki bo danes in jutri na ogled v Vili Vipolže, predstavlja zgodbe Aleša Kristančiča, družine Simčič, Marka Skočaja, Stojana Ščurka, Matjaža Četrtiča, Joška Gravnerja, Stanka Radikona, Roberta Prinčiča, Radka Pulca in vinske kleti Goriška brda.


Kot so zapisali organizatorji dogodka, vinarji v filmu s ponosom gledajo na zgodovino briških gričev, kjer trta raste vse od rimskih časov in kamor je že beneška gospoda rada hodila uživat, med drugim prav zaradi vrhunskih vin.