Mimogrede, Kelly McGillis se je lani poročila s svojim dekletom Melanie Leis. Foto:
Mimogrede, Kelly McGillis se je lani poročila s svojim dekletom Melanie Leis. Foto:
Top Gun
Ko so se v 80. letih pojavili prvi načrti za snemanje filma o tem, kako sijajno je biti pilot ameriške mornarice, so se projekta otepali vsi, od igralcev do piscev glasbe - a Top Gun se je izkazal za uspešnico desetletja.
Tik pred začetkom snemanja so producenti skušali dobiti pravice za uporabo Springsteenove pesmi Born in the USA - a neuspešno.
Ljubezenski prizor med Kelly McGillis in Tomom Cruisom so posneli naknadno, potem ko se je testno občinstvo pritožilo nad pomanjkanjem teh. A ker si je Kelly takrat lase že pobarvala temneje (za naslednji film), so morali celoten prizor posneti z modrim filtrom.

Govorice o tem, da se Paramount Pictures pripravlja na snemanje nadaljevanja filma Top Gun, je studio potrdil že lani - a do zdaj ni bilo nikoli rečeno, ali se bo Tom Cruise kot (seveda četrt stoletja starejši) Maverick v njem hotel pojaviti. Dvom je bil upravičen: Cruise namreč - z očitno izjemo tajnega agenta Ethana Hunta, ki ga igra v franšizi Misija: Nemogoče - še nobenega svojega lika ni igral več kot enkrat.

No, to se bo zdaj očitno spremenilo, kajti prav med promocijo četrte "Misije" je Tom za MTV povedal, da se z režiserjem Tonyjem Scottom in producentom Jerryjem Bruckheimerjem dogovarjajo o podrobnostih filma, ki ga je izstrelil med zvezde. "Tonyju sem rekel, da bi z njim rad posnel še en film ... Tony, jaz in Jerry nikoli nismo mislili, da se bomo kdaj lotili tega projekta. Potem pa so ljudje do nas začeli prihajati z idejami in pomislil sem, 'Vau, kaj vse bi lahko naredili zdaj.'"

Ne bodo odkrivali tople vode
Cruise je ob tem poudaril, da je film z marsikaterega tehničnega stališča prestal preizkus časa; film namreč dejansko odlikujejo predvsem dobri prizori letalskih treningov in spopadov. V nadaljevanju torej ne bo šlo za "popravljanje" akcijskih prizorov, ampak za zgodbo. "Če bomo našli zgodbo, ki bo ustrezala našim predstavam," pravi Cruise, "bi vsi radi ustvarili film, ki bo imel podoben slog in ki bo tudi posnet na podoben način kot Top Gun." Oktobra je revija Variety poročala, da bodo pisanje scenarija zaupali Ashley Miller in Zacku Stentzu, ki sta sodelovala na primer pri scenariju za Može X.

Človek seveda lahko razume, zakaj je ideja snemanja nadaljevanja s finančnega vidika logična: leta 1986 je film vsega skupaj zaslužil skoraj 354 milijonov dolarjev, obenem pa ima trenutno tudi nekakšno nostalgično težo: studio Paramount ga je ob 25-letnici v omejenem obsegu poslal nazaj v kinematografe.

A preden si bo Cruise lahko nadel svoje epolete, mora izpolniti še kar nekaj obvez: te dni je na snemanju filma One Shot, v katerem bo igral stoičnega vojaškega kriminalista, nato se bo ob Tomu Hanksu pojavil v adaptaciji literarne uspešnice Cloud Atlas, kmalu pa bo moral sodelovati še pri promociji romantičnega muzikala Rock of Ages, v katerem prav tako nastopa.

Prvi koraki danes starih znancev
Cruise je v filmu pred 25 leti upodobil mladega ameriškega vojaškega pilota Mavericka, ki pride na elitno vojaško letalsko šolo - in tam čez noč zaslovi s pogumnim podvigom. Hkrati se med mladimi piloti vname prava bitka za naziv "Top Gun", ki ga dobi najboljši diplomiranec letnika. Poleg tega se Maverick zaplete v romanco s prikupno inštruktorico Charlie, ki jo je upodobila Kelly McGillis.

Poleg njiju so nastopili še Val Kilmer kot Maverickov tekmec "Ice Man", Anthony Edwards, Tom Skerritt, Michael Ironside, Tim Robbins in drugi. Eden izmed še danes najbolj nepozabnih delov filma, pri snovanju katerega je (tudi s poseganjem v scenarij in v zameno za izposojo njihove flote) sodelovala ameriška mornarica, je vsekakor filmska glasba, ki je dolgih pet tednov kraljevala na vrhu Billboardove lestvice (Take My Breath Away in Danger Zone sta bili najbrž največji uspešnici). K sodelovanju pri "soundtracku" so povabili celo vrsto izvajalcev, med drugim tudi Bryana Adamsa, ki pa je zavrnil sodelovanje, saj je ocenil, da film poveličuje vojno.

Zabaven monolog iz filma Spi z menoj, v katerem lik Quentina Tarantina razlaga, zakaj ima Top Gun "enega najboljših scenarijev v zgodovini Hollywooda", si lahko ogledate tukaj.