Tom Cruise in Kelly McGillis, eden najbolj prepoznavnih filmskih parov osemdesetih let. Foto:
Tom Cruise in Kelly McGillis, eden najbolj prepoznavnih filmskih parov osemdesetih let. Foto:
Top Gun
Prav z vlogo Mavericka je Tom Cruise postal eden najbolj zaželenih igralcev. Foto: NN
Top Gun je v kinematografe v ZDA prišel maja 1986. Hitro je postal najbolj gledan film in konec leta osvojil naslov največjega zaslužkarja.
Top Gun je v kinematografe v ZDA prišel maja 1986. Hitro je postal najbolj gledan film in konec leta osvojil naslov največjega zaslužkarja. Foto: false

Govorice o snemanju nadaljevanja filma, ki je leta 1986 med zvezde izstrelil Toma Cruisa, s svetlobno hitrostjo osvojil gledalce po vsem svetu in leto sklenil kot največji zaslužkar (po svetu je zaslužil 256 milijonov evrov), so bile že nekaj časa v zraku. Priprave so v studiu Paramount Pictures potrdili že pred petimi leti, vendar se sprva ni vedelo, ali bo Cruise privolil v vlogo 30 let starejšega Mavericka. Da se film približuje uresničitvi, je zdaj med promocijo novega Terminatorja: Genisys v Berlinu potrdil producent David Ellison. Mavericka čaka sijajna vloga, je dejal. "Brez Mavericka ni pravega Top Guna in Maverick bo igral Mavericka," je dodal.
Konec šviganja po zraku, zdaj se pilotira na daljavo
Za scenarij je zadolžen Justin Marks, ki glavno težišče filma polaga v spopad dveh generacij, Maverickovih starih letalcev in novih brezpilotnih letal. Danes je svet letalskih dvobojev nekaj povsem drugega kot v osemdesetih letih, ko se je po zaslugi trmastega Mavericka delo v ameriških zračnih silah zdela najbolj "kul" služba. Nastopil je čas tehnologije brezpilotnih letalnikov, poudarja Ellison, zato bo Top Gun 2 predvsem zgodba o koncu dobe letalskih dvobojev z dejanskimi piloti v zraku. Smer, ki jo bo ubralo nadaljevanje, je v resnici že pred leti nakazal Tony Scott. Režiser ni kazal zanimanja za snemanje, a ga je obenem navdušil mlad pilot, ki mu je predstavil svet brezpilotnih letal. "Zdaj je to čisto drug svet. Računalniški navdušenci, otroci igrajo vojne igre v prikolici v Fallonu. Če bi kdaj vstopili v vojno na Bližnjem ali Daljnem vzhodu, bi ti fantje dejansko lahko pilotirali brezpilotna letala. Čez dan upravljajo letalnike, ponoči pa se zabavajo," je tedaj dejal režiser prvega filma.
Nov čas, novi posebni učinki
Trideset let po tem, ko so gledalci v kinodvoranah odprtih ust požirali letalske lupinge, so posebni učinki postali mnogo boljši, ob zastavljeni premisi nujno potrebni in Ellison je prepričan, da je treba film posneti v tehnologijah 3D in Imax.
Tom Cruise je v prvem filmu na filmsko prizorišče stopil v vlogi mladega ameriškega vojaškega pilota Mavericka, ki pride na elitno vojaško letalsko šolo in tam čez noč zaslovi s pogumnim podvigom. Med mladimi piloti se vname prava bitka za naziv Top Gun, ki ga dobi najboljši diplomiranec letnika. Maverick se ob tem v romanco zaplete s prikupno inštruktorico Charlie, ki jo je upodobila Kelly McGillis. Ob Cruisu so nastopili še Val Kilmer kot Maverickov tekmec Ice Man, Anthony Edwards, Tom Skerritt, Michael Ironside, Tim Robbins in drugi.