Kot so pojasnili losangeleški tožilci, so obtožbe in aretacijo pripravili na podlagi izsledkov preiskave, ki je trajala kar tri leta in prinesla eno redkih aretacij slavne hollywoodske figure v sklopu gibanja #JazTudi. Foto: EPA
Kot so pojasnili losangeleški tožilci, so obtožbe in aretacijo pripravili na podlagi izsledkov preiskave, ki je trajala kar tri leta in prinesla eno redkih aretacij slavne hollywoodske figure v sklopu gibanja #JazTudi. Foto: EPA

Namestnik okrožnega tožilca Reinhold Mueller je dejal, da je "Masterson med letoma 2001 in 2003 omamil posilil tri ženske, vključno s svojim nekdanjim dekletom", poroča ameriška tiskovna agencija AP. "Dokazi bodo pokazali, da so bile omamljene," je Mueller povedal poroti. Obramba zanika obstoj dokazov.

Porota na prvem sojenju ni mogla priti do soglasne odločitve
Prvo sojenje je sodnica razveljavila, saj po mesecu dni sojenja, kjer je bila na tapeti tudi Scientološka cerkev, porota ni mogla priti do soglasne odločitve. Neposredna razprava o mamilih tedaj ni bila dovoljena, toda sodnica višjega sodišča v Los Angelesu Charlaine F. Olmedo dovoljuje neposredno pričevanje o drogah na tokratnem, drugem sojenju. 47-letni Masterson bi lahko dobil 45 let zapora, če bi bil obsojen, poroča AP.

Sorodna novica Sojenje proti Dannyju Mastersonu zaradi neodločene porote razveljavljeno

Mastersonov odvetnik Philip Cohen je v uvodni izjavi obrambe dejal, da so to zamegljene zgodbe. Ne obstajajo namreč forenzični dokazi o kakršnih koli substancah, ki bi jih Masterson lahko dal ženskam, ker se policijska preiskava, ki je privedla do obeh sojenj, ni začela šele približno petnajst let po dogodkih.

Toda Mueller je dejal, da bo poklical analitika iz policijske toksikološke enote, "ki bo povedal, kako delujejo nekateri najpogostejši spolni napadi, ki jih omogočajo droge, kako delujejo nekatere najpogostejše droge za posilstvo na zmenkih, kako hitro se presnavljajo, kakšni so stranski učinki."

Cohen je odgovoril, da "lahko toksikolog poda mnenje o vsem, kar hoče, vendar še vedno ne bo toksikološkega poročila, urina, krvnih preiskav, DNK-ja".

Cohen je porotnikom povedal, da ena od žensk, mlada igralka, ki je leta 2003 preživela večer sama z Mastersonom v njegovi hiši, po dogodku ni omenjala drog. "S svojo mamo je govorila o tem, kako je potekal njen zmenek z Mastersonom, govorila je s svojimi prijatelji, nikomur ni nikoli rekla: 'Bila sem omamljena'. Nikoli," je dejal Cohen.

Danny Masterson na prvem sojenju ni pričal. Foto: EPA
Danny Masterson na prvem sojenju ni pričal. Foto: EPA

Vse tri so na prvem sojenju pričale, da jim je Masterson postregel s pijačo, nato pa so postale omotične ali celo omedlele, preden jih je posilil. Ena od njih se spominja, da je zaradi blazine, ki ji jo je tiščal na glavo, mislila, da bo umrla.

Sorodna novica Zvezdnik serije Oh, ta sedemdeseta aretiran zaradi posilstva treh žensk

Mastersonova ekipa se je na prvem sojenju, na katerem igralec ni pričal, osredinila na poudarjanje domnevnih nedoslednosti v zgodbah žrtev, ki so po njihovih trditvah "spreminjale svoje zgodbe" in "se uskladile, preden so šle na policijo".

Vse tri domnevne žrtve so bile v času incidentov članice Scientološke cerkve, Masterson pa je član še danes. Mueller je porotnikom v ponedeljek povedal, da ženske niso nemudoma odšle k oblastem, ker so jim v Scientološki cerkvi rekli, naj tega ne storijo, in jim dejali, da to, kar se jim je zgodilo, ni bilo posilstvo.

Cerkev je v izjavi po pričanju žensk na prvem sojenju dejala, da "nima nobenega pravila, ki bi prepovedovala ali odvračala člane od pričanja o kriminalnem ravnanju scientologov ali kogar koli drugega organom pregona."

Druga razlika od prvega sojenja je, da Olmedo dovoli izvedencem, da pričajo o pravilih v Scientološki cerkvi. Pričala bo Claire Headley, nekdanja članica vodstvene skupine cerkve, ki si prizadeva "rešiti svet scientologije, osvoboditi ljudi scientologije". Izvedenec na seznamu prič obrambe je njen tast, ki je scientolog s pomembnim statusom v cerkvi.

Foto: EPA
Foto: EPA

Igralka Leah Remini, nekdanja scientologinja, ki je postala glasna kritičarka cerkve na družbenih omrežjih in prek televizijske serije, ki jo je vodila, v kateri so bili disidentski nekdanji člani, je po pisanju AP-ja sedela v prvi vrsti sodne dvorane in podpirala Mastersonove obtoževalke.

Masterson, ki je bil od aretacije leta 2020 na prostosti, je sedel za obrambno mizo, za njim pa je stal velik krog podpornikov. Med njimi so bili njegova žena, igralka in manekenka Bijou Phillips, njegova svakinja, igralka Mackenzie Phillips in njegov brat, igralec Christopher Masterson.

Sorodna novica Vrhovno sodišče je dokončno potrdilo razveljavitev obsodbe Billa Cosbyja

Obtožbe segajo v čas, ko je bil Masterson po upodabljanju Stevena Hyda v priljubljeni seriji Oh, ta sedemdeseta. Nanizanko, v kateri so nastopali tudi Ashton Kutcher, Mila Kunis in Topher Grace, so snemali med letoma 1998 in 2006. Pozneje je med drugim z Ashtonom Kutcherjem igral v Netflixovi seriji The Ranch, in sicer prav v času, ko je losangeleška policija razkrila, da ga preiskuje.

Odmev sojenja Billu Cosbyju
Obtožbe v primeru Dannyja Mastersona nosijo odmev sojenja komiku in igralcu Billu Cosbyju, kjer so ženske pričale o podobnih izkušnjah. Ameriško vrhovno sodišče je dokončno potrdilo razveljavitev tožbe, saj tožilci za pregon ne bi smeli uporabljati njegovega dogovora s tožilcem v civilni tožbi Andree Constand. Sodnik, ki je izrekel razveljavljeno sodbo, je ob njenem izreku povedal, da je jasno, da je Cosby spolno nevaren plenilec, ki je sistematično iskal in izrabljal ranljive ženske.