Robert Downey Jr. (ne, ni pomota; za svojo vlogo se je namreč igralec preobrazil v temnopoltega vojaka) in Ben Stiller se spopadata s pravim bojem v osrčju Azije. Foto: Reuters
Robert Downey Jr. (ne, ni pomota; za svojo vlogo se je namreč igralec preobrazil v temnopoltega vojaka) in Ben Stiller se spopadata s pravim bojem v osrčju Azije. Foto: Reuters
Ben Stiller
Ben Stiller je tako režiser in soscenarist kot eden od glavnih igralcev filma Tropic Thunder. Foto: EPA
Batman, Vitez teme
Čeprav tokrat na drugem mestu, je Vitez teme še vedno lahko zadovoljen z dozdajšnjim izkupičkom. Foto: Kolosej

Potem ko se je Viteza teme z opevanim Heathom Ledgerjem in Christianom Baleom v glavnih vlogah štiri tedne krčevito držal prvega mesta lestvice najbolj gledanih filmov v Severni Ameriki, ga je pretekli konec tedna s prvega mesta s 26 milijoni dolarji izrinila nova kontroverzna komedija o hollywoodski filmski industriji Tropic Thunder.

704,5 milijona dolarjev po vsem svetu
Vitez teme, ki je v zadnjem koncu tedna v blagajno prinesel 16,8 milijona dolarjev, ji sledi na drugem mestu, kljub temu pa se njegovi ustvarjalci najbrž ne pritožujejo, saj je do zdaj s prodajo vstopnic uspel na drugi strani Atlantika nabrati 471,5, če temu prištejemo še kinodvorane s preostalega sveta, pa skupno 704,5 milijona dolarjev.

Tropic Thunder pripoveduje zgodbo o vase zagledanih hollywoodskih igralcih - igrajo jih Ben Stiller (tudi režiser filma), Robert Downey Jr. in Jack Black, ki se med snemanjem filma v Aziji nenadoma znajdejo v čisto pravem spopadu s teroristi.

Poziv k bojkotu filma
Film je pozornost ameriških medijev pritegnil še preden je pretekli teden prišel v kinematografe, saj je kar nekaj skupin in združenj invalidov pozvalo k bojkotu filma zaradi nespoštljivega odnosa do duševno prizadetih oseb. To so zahtevali potem, ko sta filmski hiši Paramount in DreamWorks predvajali film odvetnikom združenj. Ti so namreč zahtevali predogled filma zaradi trailerja, v katerem naj bi se jim zdel neprimeren lik Bena Stillerja, ki upodablja duševno prizadetega moškega z imenom Simple Jack. Film si je ogledal tudi Andrew J. Imparato, predsednik Društva ameriških invalidov, in povedal: "Film je še hujši kot sovražni prizori, ki so razvidni s promocijskega posnetka."

Snemanje filma je stalo ustvarjalce 90 milijonov dolarjev. Če že omenjenim 26 milijonom, ki jih je zaslužil konec tedna, prištejemo še druge večere predvajanja, pa je v prvih petih dneh komedija prejela 41,3 milijona dolarjev.

Predstavnik studia DreamWorks Chip Sullivan je z začetnim uspehom filma zadovoljen, sam pa zanika možnost, da bi bojkot kakor koli vplival na gledanost komedije. Na podlagi podatkov priljubljenosti, ki jih imata Stiller in Robert Downey Jr. na tujih trgih, se producenti nadejajo uspeha tudi drugod po svetu.

Tretje mesto animirani Vojni zvezd
Ob Vitezu teme na drugem mestu ima produkcijska hiša Warner še en projekt na samem vrhu ameriške lestvice najbolj gledanih filmov preteklega konca tedna. Kljub slabim kritikam se je namreč na tretjem mestu znašel animirani film Star Wars: The Clone Wars Georgea Lucasa, ki je v prvih dneh predvajanja osvojil 15,5 milijona dolarjev.

M. K.