Trst je naš! je pred premiero dvignil veliko prahu, predvsem na italijanski strani meje. Foto: Andrej Virc
Trst je naš! je pred premiero dvignil veliko prahu, predvsem na italijanski strani meje. Foto: Andrej Virc
Soba 408
Soba 408 je na Festivalu slovenskega filma v Portorožu prejela nagrado kritikov in publicistov za najboljši film. Foto: MMC RTV SLO

Čakajo samo še na napad okupatorjev – Nemcev – in bitka se lahko začne! To je zgodba, ki se dogaja leta 2009, zgodba Franceta, ki živi v preteklosti. Zgodba, ki je njegova hči Mateja ne razume, ženi Mariji pa gre na živce.

Režiser: Uprizarjanje bitk "super tema"
Žiga Virc je bil za režijo kratkega filma Trst je naš!, izpitnega dela pri predmetu režija na Akademiji za glasbo, film, radio in televizijo, ocenjen z odliko. "Od nekdaj so me zanimale zgodovinske tematike, lani pa sem spoznal člane kulturnozgodovinskega društva Triglav, katerega člani se dejansko ukvarjajo z uprizarjanjem bitk. In to se mi je zdela super tema, saj lahko na ta način povemo zgodbo o preteklosti, ki se dogaja danes. To je ponujalo veliko svobode, saj se nisem želel ukvarjati s kakšnim konkretnim zgodovinskim dejstvom, ampak z idejo ohranjanja zgodovine in z nostalgijo," pravi režiser.

"Oktobra 2008 smo tako na AGRFT-ju skupaj z mentorji začeli urejati scenarij in pripravili snemalno knjigo. Vmes sem izvedel tudi testna snemanja. Izbral sem igralce in člane filmske ekipe. Glavne vloge so odigrali Gojmir Lešnjak - Gojc (France), Silva Čušin (Marija), Anja Drnovšek (Mateja) in Dario Varga (komandir Brane). Marca letos so se začele vaje z igralci, kostumske vaje in podobno. Film smo sicer posneli v petih snemalnih dneh. Aldo Kumar je napisal glasbo, še posebej pa smo ponosni na novo 'partizansko' pesem, ki jo v filmu slišimo kar trikrat," o epskem filmu s pridihom komedije Trst je naš! pripoveduje režiser Žiga Virc.

Soba 408
Film Martina Turka Soba 408 je letošnji dobitnik nagrade kritikov in publicistov za najboljši film na Festivalu slovenskega filma v Portorožu. Gre za zgodbo o samskem Emilu in poročeni Veri, ki se redno srečujeta v hotelski sobi 408. Emil nekega dne začuti, da želi nekaj več, Vera pa ne ve, kaj narediti. V filmu nastopajo Matej Puc, Maja Gal Štromar, Primož Ekart, Iva Babič, Andrej Murenc in Renato Jenček.