Zmagovalna animacija Odsoten je
Zmagovalna animacija Odsoten je "imeniten spoj ostrih zvokov in blago vznemirjajočih podob". Foto: Animateka
Boles je že na letošnjem Festivalu slovenskega filma dobil vesno za najboljši kratki film. Foto: Animateka
Zajec in jelen (r. Péter Vácz): Nekdaj harmonično prijateljstvo med zajcem in jelenom je na preizkušnji zaradi jelenovega obsedenega iskanja tretje dimenzije. Foto: Animateka
But Milk Is Important: človeku s socialno fobijo se življenje, polno malih rutin, drastično spremeni. Pojavi se odkritosrčno, nerodno bitje, ki ga začne zasledovati. Človek v grozi poskusi ubežati, ne zaveda pa se, da bitje v resnici prihaja na pomoč, čeprav na nekoliko nenavaden način. Foto: Animateka
Vsakdan ljudi, ki živijo v vetrovnih krajih in se zdijo prav nebogljeno prepuščeni na milost in nemilost vremenu. A prebivalci so se težkim življenjskim pogojem prilagodili. Foto: Animateka
Animatekine in evropske filmske nagrade

Sedeminpolminutni film Odsoten, ki je prejel nagrado žirije, je posnel Roberto Catani; v njem spoznamo sanjavega šolarčka, ki v mislih odtava daleč stran od učne ure. Učitelj mu zato zagrozi, da mu bo odrezal uho, in ga tako pripravi k poslušanju ter prepreči nove pobege v svet domišljije. Film, ki ga je žirija nagradila zaradi "imenitnega spoja ostrih zvokov in blago vznemirjajočih podob", z Animateke odhaja z nagrado v znesku 2.000 evrov.

O filmu Boles, ki je nastal v slovensko-nemški koprodukciji in režiji Špele Čadež, verjetno ni treba posebej izgubljati besed; za svojega najljubšega ga je izbralo tudi občinstvo letošnje Animateke. Boles je zgodba o Filipu, ki živi v revni četrti, sanjari o pisateljski slavi in razkošnem življenju. Nekega dne na njegova vrata potrka soseda Tereza, starejša prostitutka, in ga prosi, naj ji napiše pismo za njenega zaročenca.

Poleg nagrade občinstva si je film Boles prislužil še posebno omembo letošnjega rezidenčnega umetnika festivala, Theodorja Usheva: "S., draga moja. Odločil sem se, prihodnjič te vzamem s sabo. S., draga moja, odločil sem se za Boles."

Na sklepni prireditvi v Centru kulture Španski borci so predvajali tudi kratka animirana filma, ki sta nastala na Slonovi medgeneracijski produkcijski delavnici s Špelo Čadež ter na produkcijski delavnici animiranega filma za študente z Osbertom Parkerjem.

Nagrado za najboljši evropski študentski animirani film sta podelili tudi Univerza v Novi Gorici in Univerza v Ljubljani. Zaslužil si jo je švicarski Plug & Play (režija: Michael Frei), zgodbica o vragolijah antropoidnih bitij z vtičem namesto glave. "Kar gre noter, gre ven," se je glasila lakonična utemeljitev nagrade, ki jo, tako kot nagrado občinstva, spremlja tudi tisoč evrov.

Za konec je tu še nagrada 2 koluta v sklopu otroškega in mladinskega programa Slon. Podeljuje jo Društvo za oživljanje zgodbe 2 koluta, namenilo pa jo je kanadski animaciji Deklica po imenu Elastika (režija: Guillaume Blanchet). Po - po besedah žirije zelo težki - odločitvi med štirimi kandidati je zmagala zgodbica o deklici iz elastike, ki živi v deželi plute. Poleg njenega porekla je edinstvena tudi njena pot, saj skače s stavbe na stavbo, sama prečka oceane ali se oprime rakete za ognjemet in odleti v vesolje. Njena pustolovščina, posneta v tehniki "stop-motion", je zahtevala več kot 10.000 sličic. Slonova žirija je s posebno omembo nagradila še švicarski Kiosk (režija: Anete Melece).

Žiranti izpostavljajo
Posebne omembe so poleg Usheva prispevali tudi drugi člani tekmovalne žirije. Vanja Andrijević si je izbrala Sončarico iz Francije, češ da nas "spretna kombinacija nežnih barv in evokativnih zvokov odločno premetava od dremavice do domišljijskega sveta", Jonathan Hodgson pa Zajca in jelena iz Madžarske. "Osupljivo režirana in čudovito izdelana igra o univerzalnem konfliktu čustvene nekompatibilnosti," je zapisal za zgodbico o nekdaj harmoničnem prijateljstvu med zajcem in jelenom, ki se znajde na preizkušnji.

But Milk Is Important (režija: Grønmo Bjørnsen, Anna Mantzaris) je norveško-švedska koprodukcija, ki jo je izpostavil žirant Chris Robinson. "Ampak mleko ni samo pomembno, tudi zdravo je," je skopo zapisal.

"Film z mojstrsko časovno usklajenostjo, oblikovno podobo in obilico humorja razkriva resnico o vetru," pa pravi Dennis Tupicoff za nemško animacijo Wind (režija: Robert Löbel). Film tematizira vsakdan ljudi, ki živijo v vetrovnih krajih in se zdijo prav nebogljeno prepuščeni na milost in nemilost vremenu.

Animatekine in evropske filmske nagrade