Podeljevalce je letos prepričala komedija Juno. Ali se bo zgodilo nekaj podobnega kot lani, ko je na podelitvi oskarjev slavila Naša mala mis, ki je prej prav tako prejela nagrado spirit? Foto:
Podeljevalce je letos prepričala komedija Juno. Ali se bo zgodilo nekaj podobnega kot lani, ko je na podelitvi oskarjev slavila Naša mala mis, ki je prej prav tako prejela nagrado spirit? Foto:
Da bi bila Cate v vlogi Boba Dylana bolj prepričljiva, si je v hlače vtaknila par zloženih nogavic. Verjetno se je tako počutila bolj moško.

Umetniški oskarji ali nagrade spirit so namenjene predvsem filmom neodvisne produkcije, kot je tudi komedija o noseči najstnici Juno, ki je v Santa Monici prejela nagrado za najboljši film, počastili pa so tudi glavno igralko Ellen Page in nekdanjo striptizeto Cody Diablo, ki je napisala scenarij za ta film. Zanj je poleg drugih priznanj dobila že bafto, nominirana pa je bila tudi za zlati globus.

Juno in Bob Dylan
Nagrada za najboljšega režiserja pa se je glavnemu zmagovalcu izmaknila, saj jo je prejel popumetnik Julian Schnabel, režiser francoske drame The Diving Bell and The Butterfly. Slavil pa je tudi film o Bobu Dylanu I'm Not There, v katerem zaigra slavnega kantavtorja šest različnih igralcev, med njimi tudi Heath Ledger in za oskarja nominirana Cate Blanchett. Vsak izmed šestih igralcev upodablja drugačno stran Boba Dylana, avstralska igralka pa je za prelevitev v pevca prejela nagrado spirit za stransko vlogo (za to vlogo je nominirana tudi za oskarja).

Sproščena podelitev
Nagrade spirit veljajo za eno najživahnejših podelitev filmskega sveta. Tokrat je prireditev potekala v velikem šotoru na plaži omenjenega mesta, kar pomeni, da se je tudi prisotna hollywoodska elita odela v bolj vsakdanje obleke, brez razkošnega pridiha. Poleg tega pa je bila prireditev ena redkih priložnosti po treh mesecih stavke scenaristov, na kateri se je filmski svet sestal v dobrohotnem duhu.

Napoved oskarjev
Nagrade podeljujejo že 23 let nizkoproračunskim filmom, pri čemer ocenjujejo izvirne in tudi provokativne teme in stopnjo neodvisnega proračuna. Veljajo pa tudi za napovedi oskarjem; lani je Naša mala mis (Little Miss Sunshine) prejela dva spirita, pozneje pa slavila tudi na podelitvi oskarjev.