Kawasakijeva bolezen ni dedna, možna pa je genetska nagnjenost. Zelo redko se zgodi, da v družini zboli več kot en član. Ni nalezljiva in ne moremo je preprečiti. Foto: On the Record
Kawasakijeva bolezen ni dedna, možna pa je genetska nagnjenost. Zelo redko se zgodi, da v družini zboli več kot en član. Ni nalezljiva in ne moremo je preprečiti. Foto: On the Record
Jett in John Travolta
Jett, ki bi aprila praznoval 17. rojstni dan, je ime dobil zaradi očetove ljubezni do letal.
Družina Travolta
John je v več intervjujih spregovoril o svoji ljubezni do sina in fantovem navdušenju nad letali, njegovih slik po kakšnem šestem, sedmem letu starosti pa se je v javnosti pojavila le peščica.

Kelly Preston je leta 2003 v televizijskem šovu Montela Williamsa razložila, da so zdravniki, ko je imel Jett dve leti, ugotovili, da ima t. i. kawasakijevo bolezen, ki vpliva na žilni sistem pri otrocih. "Povzroča zatekanje organov, lahko tudi srca," je takrat povedala. "Nekoč smo že mislili, da ga bomo izgubili."

Na papirju bolezen ne bi smela biti usodna
Kawasakijeva bolezen, ki prizadene predvsem fante pred petim letom starosti (pogosteje pozimi kot poleti), pomeni vnete stene krvnih žil, ki se lahko tudi razširijo (anevrizme); zares nevarno postane, če so prizadete žile, ki oskrbujejo srčno mišico (koronarne žile). Čeprav se bolezni ne da preprečiti, je zgodnja diagnoza ključnega pomena in v manj kot enem odstotku primerov se zgodi, da bolnik, ponavadi dojenček, zaradi tega umre. Samo v ZDA na leto diagnosticirajo okrog štiri tisoč primerov te bolezni, najpogosteje pri fantih japonskega in korejskega rodu. Vzrok za bolezen, ki jo je leta 1967 na Japonskem odkril pediater Tomisaku Kawasaki, je še vedno neznan.

Družinski odvetnik Michael Ossi je za CNN povedal, da je bila Jettova smrt, čeprav se je v preteklosti že večkrat onesvestil, popolnoma nepričakovana. Opravili bodo tudi obdukcijo, fant pa bo pokopan v Kaliforniji.

Družina Travolta je v svojo vilo na Bahamih prispela 30. decembra; Jetta so paparaci nazadnje opazili v ponedeljek, v petek ob desetih zjutraj pa ga je oskrbnik našel nezavestnega na tleh kopalnice. Staršev med nesrečo ni bilo doma. Kelly in John imata še 8-letno hčerko Ello Bleu.

Johnova vera na udaru
V preteklosti so tabloidi že večkrat poročali - in treba je povedati, da je Travolta to zanikal -, da se Jett v javnosti manj kot njegova sestra pojavlja zato, ker naj bi trpel za avtizmom. Pisali so še, da fant ni deležen primerne nege in zdravljenja, ker scientološka cerkev, ki ji pripadata Travolta in Prestonova, ne zaupa metodam psihoterapije. (Ron L. Hubbard je osebe z duševnimi težavami opisal kot "nižja bitja", vsakdo s psihično boleznijo pa je po njegovem za svoje stanje kriv sam.)

Prestonova je v preteklosti izjavila, da njen sin boleha tudi za astmo, in obtožila proizvajalce čistil, gnojil in pesticidov, da na etikete svojih izdelkov ne pišejo dovolj natančno, kaj vse vsebujejo, zaradi česar se je še težje izogniti tistim, na katere so astmatiki občutljivi.

A. J.