Plakat za film Balkanski vohun. Foto: IMDb
Plakat za film Balkanski vohun. Foto: IMDb

Nikolić je v filmsko industrijo vstopil kot snemalec takratne Radiotelevizije Beograd v 60. letih preteklega stoletja. Leta 1984 je skupaj z Dušanom Kovačevićem režiral omenjeni film Balkanski vohun, v izvirniku Balkanski špijun. V celovečercu o iskanju nevidnih sovražnikov so v osrednjih vlogah igrali Bata Stojković, Bora Todorović, Mira Banjac in Zvonko Lepetić.

Med drugim je režiral še filme Tri karte za Hollywood, Balkanska braća (Balkanski bratje) ter U ime oca in sina (V imenu očeta in sina).

Kot direktor fotografije je sodeloval z vrsto režiserjev, kot so Lordan Zafranović, Vatroslav Mimica, Živko Nikolić, Milan Jelić, Miša Radivojević in Vlastimir Radovanović, na svoji spletni strani navaja srbska radiotelevizija (RTS).

Na puljskem festivalu so ga nagradili tudi kot snemalca pri filmih Beštije (Zveri) iz leta 1978 in Život je lep (Življenje je lepo) iz leta 1985.

Usodna vloga za Brada Pitta
Precejšnja zanimivost je dejstvo, da je bil pravzaprav Nikolić tisti, ki je Bradu Pittu namenil prvo glavno vlogo. Leta 1988 je namreč zaigral v ameriško-jugoslovansko-kanadski koprodukciji The Dark Side of the Sun (Temna stran sonca), ki jo je režiral Nikolić. Pitt naj bi pozneje povedal, da mu je ta vloga spremenila življenje.

V Nikšiću v Črni gori rojen Božidar Nikolić je po poročanju RTS-a umrl v 80. letu starosti.