Pred štirimi leti so igralca Peta Postlethwaita odlikovali z Redom britanskega imperija. Foto: EPA
Pred štirimi leti so igralca Peta Postlethwaita odlikovali z Redom britanskega imperija. Foto: EPA
V imenu očeta
V filmu V imenu očeta je Pete Postlethwaite zaigral skupaj z Danielom Day-Lewisem, ki je bil več kot le njegov soigralec. S prijateljem sta v 70. letih precej časa preživela tudi na odrskih deskah.
Pete Postlethwaite
Pete Postlethwaite v filmu Dark Water, v katerem je leta 2005 igral ob Jennifer Connelly, Timu Rothu in Johnu C. Reillyju.

Za vlogo po krivici obsojenega Giuseppeja Conlona je bil igralec nominiran za oskarja za najboljšo stransko vlogo, nastopil pa je ob nepozabni igralski zasedbi, Danielu Day-Lewisu, ki je bil nominiran za najboljšo glavno moško vlogo, nominacija pa ni ušla niti stranski igralki Emmi Thompson in režiserju Jimu Sheridanu.
Ameriški režiser Steven Spielberg je Peta Postlethwaita, s katerim sta sodelovala v nadaljevanju Jurskega parka Izgubljeni svet, nekoč opisal kot 'najboljšega igralca na svetu.' Izjavo je takrat igralec skromno komentiral z besedami, da se sliši kot oglas za pivo in da gre za mnenje le enega človeka.
Nepozabne filmske vloge in tiste, ki jih še nismo videli
Igralec, ki se je rodil v Warringtonu, je začel nastopati v liverpoolski gledališki skupini Everyman Theatre skupaj s poznejšimi zvezdniki Billjem Nighyjem, Alanom Bleasdalom in takratnim dekletom Julie Walters. Prvi manjši nastopi so se mu nasmehnili v predstavah Coronation Street, Minder in Casualty, nato pa je začel nizati stranske, a pomembne in prepričljive vloge v filmih, kot so Poslednji Mohikanec, Osmi potnik 3, v že omenjenem V imenu očeta, kritiško prav tako cenjenem filmu Osumljenih pet, kot duhovnik Lovrenc pa je skušal pomagati najbolj slavnima zaljubljencema Leonardu DiCapriu in Claire Danes v Luhrmannovi ekranizaciji Romea in Julije.
Spielberga ni prepričal le v že omenjenem pustolovskem spektaklu, ampak nič manj tudi v filmu Amistad, med zadnjimi vlogami pa omenimo filme Izvor, Spopad Titanov, čisto sveži naslov Bena Afflecka The Town in prihajajoči Killing Bono Nicka Hamma.

Vztrajna igra kljub dolgim letom premagovanja bolezni
Po besedah novinarja in prijatelja Andrewa Richardsona se je igralec zadnje mesece posvečal delu kljub zdravljenju raka. Igralca, ki je bil diagnosticiran za rakom pred več kot petnajst leti, so preživeli žena Jacqui in dva otroka. Po poročanju BBC-ja naj bi umrl mirne smrti v bolnišnici v Shropshiru.